İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rus Ortodoks Kilisesi’nin Putin’le Suriye pazarlığı

Batı dünyasının bütün çağrılarına rağmen Esad rejimine kalkan olan Kremlin yönetimi üzerinde “Suriye Hıristiyanlarını koru” diyen Rus Ortodoks Kilisesi’nin rolü artıyor. Patrikhane’nin birinci talebi “Suriye’de kardeşlerimizin katledilmesine izin verme, müdahaleyi ne pahasına olursa olsun engelle. Ortadoğu’daki Hıristiyanlar azınlıkları koru” oldu. Putin de “Dediğiniz gibi olacak, bu konuda şüpheye yer yok” cevabını verdi.

****
Batı dünyasının bütün çağrılarına rağmen Esad rejimine kalkan olan Kremlin yönetimi üzerinde “Suriye Hıristiyanlarını koru” diyen Rus Ortodoks Kilisesi’nin rolü artıyor.
Bir yılı aşkın süredir Suriye’yi çatışmaya sürükleyen isyanda Beşar Esad rejimine kol kanat geren Kremlin yönetimi üzerinde en etkili siyasi aktör olarak Rus Ortodoks Kilisesi öne çıkıyor. ABD’de yayınlanan New York Times gazetesinin Moskova muhabiri Ellen Barry, Şam’dan istişareler için Moskova’ya gelen Rus diplomatlar ve dışişleri yetkilileriyle kilisenin önde gelen din adamlarının düzenli olarak toplantı yaptığını; ‘Beşar Esad’ın devrilmesi halinde Suriye Hıristiyanlarının geleceğinin’ ele alındığını aktardı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gözardı edemeyeceği kadar halk üzerinde etki sahibi olan Rus Kilisesi’nin başı Patrik 1.Kirill’in 2011 sonunda nüfusunun yüzde 10’unu Hıristiyan olan Suriye’ye düzenlediği gezi Rusya’nın Esad’a desteğini güçlendirdi. Russia Profile dergisinin editörü Andrey Zolotov “George Soros’un kendi dış politikasına sahip tek Amerikan vatandaşı olduğu söylenir. Moskova Patrikliği de Rusya’da kendi dış politikasına sahip tek kurum” yorumunu yaptı.
Destek için koruma sözü
Arap coğrafyasını sarsan değişim dalgasının iktidara getirdiği İslamcılardan çekinen kilise önderleri lobi faaliyetine hız verdi. Barry’nin görüştüğü kaynaklara göre mart ayındaki seçimler öncesinde Putin’e destek koşulları için masaya oturan Patrikhane’nin birinci talebi “Suriye’de kardeşlerimizin katledilmesine izin verme, müdahaleyi ne pahasına olursa olsun engelle. Ortadoğu’daki Hıristiyanlar azınlıkları koru” oldu. Putin de “Dediğiniz gibi olacak, bu konuda şüpheye yer yok” cevabını verdi. Dün Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşen Putin, ‘Suriye’nin iç savaşın eşiğinde durduğunu’ belirtse de müdahaleye gene yeşil ışık yakmadı ve Esad rejimine silah sağlandığı iddialarını reddetti.
Clinton’dan Bosna benzetmesi
ABD’nin eski Başkanı Bill Clinton CNN kanalına açıklamasında;  “Suriye’de şu andaki durum Bosna’da benim 1993-94’te gördüğüm manzaraya benziyor. Bizim harekete geçmemiz iki yıl almıştı. Başkanın ve hükümetin önündeki engelleri ve askeri müdahale konusundaki isteksizliği anlamalıyız” dedi.

Yorumlar kapatıldı.