İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ragıp Zarakolu, Sarkis Hatspanyan’ın için Serj Sarkisyan’a başvurdu

Tanınmış Türk insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, Sarkis Hatspanyan’ın Ermenistan’daki ikamet statüsüne ilişkin meselenin çözülmesi ricasıyla Serj Sarkisyan’a başvurdu.

Ragıp Zarakolu mektubunda şunları kaydetmekte:
«Ermenistan Cumhurbaşkanı Sayın Serj Sarkissian
Sayın Cumhurbaşkanı,
Size yazmamın nedeni çok eski bir dostumun içinde bulunduğu hukuki bir çıkmazla ilgili olup, onun sorununun sizin makamınızda çözüm bulacağına dair umudumla ilgilidir. Dağlık Karabağ’daki kurtuluş savaşı yıllarından şahsen tanıdığınızı bildiğim Fransa vatandaşı Sarkis HATSPANIAN, ben ve çevremdeki yüzlerce demokrat ve aydın insanın da pek yakından tanıdığı, rahmetli Hrant DİNK’le aynı okul sıralarını paylaşmış bir insandır.
Onun yurtseverliği hakkında size yeni birşey söyleme olanağım olamaz, çünkü bundan 23 yıl önce, daha Sovyetler döneminde temelli yerleşmek amacıyla Paris’ten anavatanına yerleşmiş bu insanın halkının can güvenliğini sağlama uğruna hayatını gönüllü olarak feda eden o çok az diaspora evlatlarından biri olmasını, eminim Siz bizlerden çok daha iyi biliyorsunuz.
Hayatını anavatanında kurmuş, iki küçük çocuk babası Sarkis’in 1.mart.2008 sonrası, eski cumhurbaşkanı Robert Koçaryan tarafından verilen bir emirle hakkında Ermenistan’dan sınırdışı edilme kararının bulunması nedeniyle, uzun yıllar mahpusanede kalması sonrası özgürlüğüne kavuştuğu son bir yıl zarfında da hala Ermenistan vatandaşı olan eşi ve çocuklarıyla kendi yurdunda yaşama ve çalışma izni olmaması ciddi bir sorun olarak çözüm beklemektedir.
Kendisi mahpusanedeyken rahmetli olan babasının mezarını görme olanağından bile yoksun bırakılan, 80 yaşında yaşlı anasını uzun yıllardan beri hala görememiş olan bu Ermeni yurtsever ve aydınının ben de dahil binlerce insanın bir türlü anlayamadığı basit bir oturum sorunun hukuki bir çözüme kavuşturulması için yapılması gereken adımı atmanız için size ricada bulunuyorum.
Daha dün, 1918-1920 bağımsız Ermenistanı’nın devletler haritasında yeniden varoluşunun kutlandığı mutlu bir günde dost bildiğim ülkenize bir kez daha adım attığım andan itibaren hiç aklımdan çıkmayan ve beni pek rahatsız eden bu problemin rasyonel bir çözüme kavuşturulmasını düşlüyorum, inanın.
Sorunların hiç eksik olmadığı bölgemizde, Fransa’yı temelli terkederek, kaderini neredeyse çeyrek yüzyıldır anavatanıyla bağlamış, değerli dostum Sarkis HATSPANIAN’ın Ermenistan’da yaşama ve çalışma hakkının verilmesi gibi sıradan olduğuna inandığım bu sorunun halli için gerekenin yapılmasını, Ermenistan devleti anayasasının garantörü olan siz sayın Cumhurbaşkanı’ndan rica ediyorum.
Başvurumun olumlu bir sonuca ulaşması beklentilerim ve umuduyla, saygılarımı iletiyorum.
Ragıp ZARAKOLU
Ermenistan «Hagop Meğabard» onur madalyası ödüllü İnsan Hakları Savunucusu
Yerevan, 29.mayıs.2012.»

Yorumlar kapatıldı.