İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mısırlı Kıptiler yeni patriğini seçecek

Mısır Kıpti Patrikliği, her ne kadar dini bir temsil makamı olsa da Mısır siyaseti açısından önemli bir işleve sahip. Patrikhane ayrıca, Müslüman-Hıristiyan ilişkilerinin yanı sıra, ülkenin 85 milyonluk nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan Kıptilerin sosyal ve siyasal yaşamlarında da önemli rol oynuyor… Halen 15 olan aday sayısı seçim sürecinin başında 3’e düşürülecek ve Mısır’ın yeni patriğini bir çocuk belirleyecek. Kilise yakınlarından geçen 15 yaşın altındaki ilk Hıristiyan çocuktan, bir kutuya isimleri konulan 3 adaydan birini çekmesi istenecek.


*******

Mısır’daki Kıpti Patriği seçimi ülke kamuoyunda en az cumhurbaşkanlığı seçim sonucu kadar ilgi görüyor. En güçlü aday olarak gösterilen Başpiskopos Musa aday olmayacağını açıklarken, yeni patriğin Mısır yönetimi ve Müslümanlarla ilişkilerinin yanısıra İsrail’e karşı nasıl bir tavır alacağı da merak konusu. Öte yandan, yeni patrik bir çocuk tarafından belirlenecek.

Baba 3. Şenuda’nın ölümünün ardından yapılacak patrik seçiminin, cumhurbaşkanlığı seçiminden önce gerçekleştirilmesi planlanmıştı. Ancak Kilise yönetimi, cumhurbaşkanı seçiminin beklenmesine karar verdi. Şimdi yeni patriğin önümüzdeki 3 ay içerisinde seçilmesi bekleniyor.

Kıpti patriği seçim süreci olağan hallerde de uzun bir zamana yayılıyor. Son patrik Baba 3. Şenuda, 1971 yılında Baba Kayrlos’un ölümünün ardından 7 aylık bir sürecin sonunda patrik koltuğuna oturabilmişti.

Mısır Kıpti Patrikliği, her ne kadar dini bir temsil makamı olsa da Mısır siyaseti açısından önemli bir işleve sahip. Patrikhane ayrıca, Müslüman-Hristiyan ilişkilerinin yanı sıra, ülkenin 85 milyonluk nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan Kıptilerin sosyal ve siyasal yaşamlarında da önemli rol oynuyor.

YENİ PATRİĞİ BİR ÇOCUK SEÇECEK

Sayıları 15 kadar olan patrik adayları arasında favori gösterilen Başpiskopos Musa’nın, ilerleyen yaşını ve sağlık durumunu gerekçe göstererek seçimlere katılmayacağını açıklaması seçim sürecini daha kritik bir hale getirdi.

Halen 15 olan aday sayısı seçim sürecinin başında 3’e düşürülecek ve Mısır’ın yeni patriğini bir çocuk belirleyecek.

Kilise yakınlarından geçen 15 yaşın altındaki ilk Hristiyan çocuktan, bir kutuya isimleri konulan 3 adaydan birini çekmesi istenecek.

MISIR YÖNETİMİYLE İLİŞKİLER

Geçen Mart ayında hayatını kaybeden Kıpti Patriği Baba 3. Şenuda, ülkedeki en büyük siyasi grup olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler ile iyi ilişkiler içindeydi. Ancak halk ayaklanması sırasında Mübarek rejimine karşı sert tavır almadığı için Hristiyan gençler tarafından eleştirilmişti.

Kilise mensupları için, yeni seçilecek patriğin kilise içindeki sorunlarla uğraşırken aynı zamanda ülkede yaşanan değişimi de yakından takip etmesi ve yeni Mısır yönetimi ile iyi ilişkiler içinde olması önemli bir öncelik.

KUDÜS’E KIPTİ ZİYARETLERİ ARTTI

İsrail’i karşı eleştirel tutumuyla bilinen Baba 3. Şenuda, İsrail vizesi alarak Kudüs’ü ziyaret etmeyi kabul etmemişti. Mısırlı Kıptilere de işgal altındaki topraklarda hacı olmayı yasaklamıştı. Ancak Baba 3. Şenuda’nın ölümün ardından Kudüs’e Kıpti ziyaretleri de arttı. Mısır medyasında yer alan haberlere göre, uçaklar dolusu Mısırlı Kıpti, hacı olabilmek için Kudüs’e ziyarette bulunuyor. Yeni seçilecek Kıpti patriğinin bu konuda nasıl bir tavır alacağı ise merakla bekleniyor.


Yorumlar kapatıldı.