İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nemrut Ermeni Pagan Kutsal Mekanı: Dünyanın 8. Harikası

Ermeni platosunda bulunan küçük Nemrut Dağı (Büyük Nemrut Van Gölünün batısında bulunmakta; 3050 mt.) üzerinde bulunan Ermeni Pagan Tanrıları anıtlar kompleksi Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin ilgi alanında bulunmaya devam etmekte. Ancak turistik tabelalarda ″Ermeni″ adı yer almamakta ve sadece Yunan Tanrıların ismi vurgulanmakta. Ermeni Yervanduni Krallığının küçük kolu Kommagene veya Kamakh kralı 1. Antiochus, İ. Ö. 70 yılında Ermeni Kralı Büyük Tigran tarafından ″Tigran″ tacıyla kral oldu. Nemrut Dağı üzerindeki heykeller, Kommagene Kralı 1. Antiochus tarafından yaptırıldı.

2150 metre yükseklikteki Doğu, batı teraslarda; sıra halinde dizilmiş blok halinde 8 yontma taşın üst üste oturtulmasıyla oluşturulan 8- 10 metre yüksekliğinde muhteşem heykeller, kabartmalar ve yazıtlar bulunmaktadır. Heykeller, bir aslan ve bir kartal heykeliyle başlar ve aynı düzende son bulur. Hayvanların kralı olan aslan yeryüzündeki gücü, tanrıların habercisi olan kartal ise göksel gücü sembolize eder. Heykeller her iki tarafta da Kral 1. Antiochus (Theos); Fortuna (Theichye- Kommagene-Tanrıça) Zeus (Oromasdes); Apollo (Mithras-Helios-Hermes) Herakles (Ares-Artagnes) olarak sıralanıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı turistik alanı Türkiye’nin Adıyaman ve Malatya illeri arasında tartışma konusu da oldu. Nemrut Dağı Adıyaman il sınırlaında bulunmakta, ancak Malatya Valiliği dağ üzerinde bulunan kimi anıtların Malatya il sınırlaı içine girdiğini iddia etmektedir.
Ören yeri, yıllarca iki kent arasında süren tartışmalara sebep oldu ancak çözüm bulmadı. Adıyman vilayeti, Malatya vilayetini, Nemrut Dağındaki Tanrıların resimlerinin Malatya’nın sembolü olarak kullanılmaması yönünde birçok uyarı mektubu yolladı.
Özellikle kışın rüzgarın yerdeki küçük parçaları hareketlendirdiğini, bunların da heykelleri döverek parçalar kopmasına neden olduğunu ifade eden Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Günay bir röportajında “Isı, kışın eksi 40 dereye kadar düşüyor. Buzlanma oluyor, bu da zarar veriyor. Her gece heykellere bir şey olacak diye uykularım kaçıyor. Elimde olsa kendi yorganımı üstlerine örteceğim” diye konuştu.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyanın sekizinci harikası sayılan Nemrut Dağı’ndaki heykellerin doğa koşulları nedeniyle sürekli yıprandığını, korunmaları için dağdan helitopter ile indirilip bir müzede sergilenmelerini istediğini açıkladı. Günay, zarar görebileceği düşüncesi ile uykularının kaçtığını da dikkat çekerek, “Elimde olsa yorganımı üstlerine örterim” ifadesini kullanmıştı.
Röportajında öneriler arasında heykellerin iklim koşullarına daha dayanıklı hale gelmesi için kimyasallarla kaplanması da bulunduğunu belirten Günay “(Getirin o kimyasalı) diyorum ortada yok. Çadırla, camla kaplanması önerisi var. Kışın dağda sert rüzgar esiyor, çadır burada kalamaz. Esen rüzgar da camları kırar. Daha dayanıklı olması için camları sabitlemek lazım. Bunun için de yeri kazmak gerekiyor. Bu çok daha sakıncalı. Duvarla korumak için de oraya temel atmak lazım, bu da daha fazla zarar vereceği için bunu da yapamıyoruz.”
Heykellerin sarılarak helikopter ile 800 metre aşağıda yer alan Kahta’daki bir müzeye taşınabileceğini ifade eden Günay, “Ben heykellerin aşağıya taşınması noktasındayım. Benim güvendiğim birçok bilim adamından da buna destek geliyor. Sanat tarihçileri, (2000 yıldır orada bir şey olmadı, şimdi mi olacak?) diyor.” demekte.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.