İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Lahmacunu Ermenistan’a kaptırabiliriz”

Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, “Lahmacunu Ermenistan”a kaptırabiliriz haberiniz olsun” dedi… Lahmacun kültürü bizleri yemek sektöründe özellikle pizza ile yarıştıracak kadar önemli bir kültür. Ancak görüyorum ki AB ülkelerinde Ermenistan tarafından yürütülen propagandalar sonucunda lahmacun Ermeni pizzası olarak isim yapmaya başlamış. Lahmacun Türk yemeğidir başkenti Gaziantep’tir. Buna sahip çıkmak bizim görevimizdir.” dedi. Uluslararası arenada başlayan lahmacun tartışmasının önümüzdeki günlerde hangi boyutlara ulaşacağı merakla bekleniyor. (Baklava, Kaysı derken buyurun Lahmacun savaşınaJ HYETERT)


Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, “Lahmacunu Ermenistan’a kaptırabiliriz haberiniz olsun” dedi.

Türk mutfak kültürünün birçok yemeğinin son dönemlerde farklı ülkeler tarafından sahiplenilerek kendi adlarına tescil edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Tahir Tekin Öztan, Sırbistan’da katıldığı bir kongrede lahmacun’u tanıtırken herkesi uyararak “Lahmacunun milli yemeğimiz olduğunu bizden başka bilen yok. Ermenistan lahmacunu kendisine mal ediyor. Yakında Ermenistan’a lahmacunu kaptırırsak kimse şaşırmasın” diye konuştu. Türk mutfak kültürüne sahip çıkarak katıldığı uluslar arası platformlarda tanıtımını üstlenen Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, Sırbistan’da yapılan 6.Orta Avrupa Gıda kongresinde Lahmacun’u tanıttı. Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde gerçekleşen 6.Orta Avrupa Gıda Kongresi’nde Sahan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan ve Gaziantep Üniversitesinin işbirliği ile lahmacun uluslararası bir platformda ilk kez tanıtılırken tanıtım sırasında karşılaşılan bazı olaylar Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden birisi olan lahmacun’un Ermenistan tarafından sahiplenildiği yönünde oldu. Daha önce de birçok yemeğimizin farklı ülkeler tarafından tescil ettirildiği, özellikle baklava’ya Yunanlıların sahip çıktığı ve Yunanistan’ın milli tatlısı olduğu iddia edilmişti.

Türk Mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan Lahmacun hazırlanışı ve içeriği İngilizce posterlerle anlatıldığı kongrede yerli ve yabancı katılımcılar Tahir Tekin Öztan’a sorular sorarak Gaziantep’in en önemli ve meşhur yiyecekleri arasında yer alan Lahmacun hakkında detaylı bilgi almak istedi. Diğer şehirlerle kıyaslandığında Gaziantep lahmacununun özelliklerini anlatan Öztan, gerek kullanılan malzemeler gerek yapım tekniği nedeniyle Gaziantep lahmacunun çok daha lezzetli ve farklı olduğunu katılımcılara tüketilme şekli dahil olmak üzere detaylarıyla açıkladı. Geleneksel hazırlama tekniği ile mayalanmış hamurun ince bir şekilde açılarak üzerine kıyılmış orta yağlı koyun eti, tatlı ya da acı kırmızıbiber, sarımsak, domates, maydanoz, karabiber eklenerek odun fırınında pişirildiğini anlatan Öztan lahmacunun Gaziantep mutfağında közlenmiş patlıcanla servis edildiğini ayranla tüketildiğini anlattı. Uluslar arası platformda yabancıların gösterdiği ilgiden memnun olan Öztan, başta Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yard.Doç.Dr lkay Gök olmak üzere üniversite yetkililerine teşekkür ederek özel sektör ve üniversiteler arası iş birliğinin çok güzel bir örneğini gerçekleştirdiklerini ve devam etmesi gerektiğini söyledi. Türk mutfak kültürüne sahip çıkmak gerektiğini anlatan Tahir Tekin Öztan, Türk mutfak kültürü dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden biridir mutfağımızı ve ürünlerimizi tanımalı ve tanıtmalıyız. Bu bir vatandaşlık görevidir ve herkesin bu konuda sorumluluğu var. Çaba ve emek göstermeden olmaz işte bu yüzden uluslararası kongrelere ve toplantılara katılarak kültürümüzü tanıtmalıyız kayıt altına alınmasını sağlamalıyız. Biz kendi değerlerimize sahip çıkmadığımızda başka ülkeler ve etnik mutfaklar ürünlerimize sahip çıkıyor Daha önce yaşadığımız baklava tartışmalarını hatırlayın. Bugün internette lahmacun ile ilgili bir araştırma yaptığınızda da aynı durumun söz konusu olduğunu çok net görebilirsiniz diyerek değerlerimizi kaybetmemek adına derhal harekete geçmemizin gerektiğinin altını çizdi. Lahmacun’un Ermenistan’a ait olduğu iddia ediliyor. Bu gün lahmacuna sahip çıkılmaya çalışılıyor, yarın farklı yemeklerimizde sırada. Tanıtımın temel kuralı tanımaktan geçer. Lahmacun kültürü bizleri yemek sektöründe özellikle pizza ile yarıştıracak kadar önemli bir kültür. Ancak görüyorum ki AB ülkelerinde Ermenistan tarafından yürütülen propagandalar sonucunda lahmacun Ermeni pizzası olarak isim yapmaya başlamış. Lahmacun Türk yemeğidir başkenti Gaziantep’tir. Buna sahip çıkmak bizim görevimizdir.” dedi. Uluslararası arenada başlayan lahmacun tartışmasının önümüzdeki günlerde hangi boyutlara ulaşacağı merakla bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.