İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kars Valisi: Doğukapı Açılmayacak

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 94’üncü yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından Kars Sarıkamış Ce- Mar Toprak Otel’de düzenlenen ‘Cumhuriyet Günü resepsiyonu renkli görüntülere sahne oldu… Vali Kara, Doğukapı’nın açılmasının Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesine bağlı olduğunu belirterek şöyle konuştu ‘Biliyorsunuz Başbakanımız defalarca ifade etti. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, Ermeniler Dağlık Karabağ’dan, bu bahsettiğim 8 bölgeden, tüm Azerbaycan şehirlerinden çıkmadıkça biz de Ermeni sınırını kapalı tutmaya devam edeceğiz.

*********
Kars Valisi Ahmet Kara, ‘Ermeniler Dağlık Karabağ’dan çıkmadıkça biz de Ermeni sınırını kapalı…
Azerbaycan Cumhuriyetinin kuruluşunun 94. yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen ‘Cumhuriyet Günü resepsiyona katılan Vali Ahmet Kara, ‘Ermeniler Dağlık Karabağ’dan çıkmadıkça biz de Ermeni sınırını kapalı tutacağız dedi.
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 94’üncü yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından Kars Sarıkamış Ce- Mar Toprak Otel’de düzenlenen ‘Cumhuriyet Günü resepsiyonu renkli görüntülere sahne oldu. Azerbaycan’ın kurucu milli lideri Haydar Aliyev’in ‘İki devlet bir millet, tek yürek sözüne sık sık vurgular yapılan resepsiyonda Doğukapı’nın açılmasının şartının Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerektiği bir kez daha gündeme getirildi. Türkiye ve Azerbaycan’ın sosyal, kültürel, ekonomik, stratejik ve daha bir çok alandaki ilişkilerinin anlatıldığı ve bu ilişkilerin ebediyete kadar süreceğinin ifade edildiği programın yapıldığı salon Türkiye ve Azerbaycan bayraklarıyla donatıldı.
TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ
Her iki ülkenin milli marşlarının okunduğu programda ilk olarak Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu konuştu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ’ın Ermeniler tarafından işgali sırasında ve sonrasında Azerbaycan’ı daima desteklediğini hatırlatan Başkonsolos Ayhan Süleymanoğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94’üncü yılı nedeniyle düzenlenen Cumhuriyet Resepsiyon’a katılan tüm davetlilere teşekkür etti. Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinden söz eden Süleymanoğlu, şunları söyledi
‘Ülkelerimiz arasındaki kardeşlik münasebetlerinin tarihi ve manevi derinliği bu gün siyasetten iktisada, teknolojiden medeniyete kadar geniş sahaya sirayet etmiştir. Bu neticenin arkasında iki taraflı, güçlü siyasi iradeye dayanır. Böylece siyasi iradenin tecessümü gibi ülkelerimiz arasında yaratılan yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi en bariz örnektir. Onu da demek isterim ki, Türkiye Cumhuriyeti Dağlık Karabağ problemi ile alakadar ve daima Azerbaycan’ı desteklemiştir. Bu gün ülkelerimiz arasında karşılıklı işbirliği programları uğurla hayata geçirilmektedir. Yakında hayata geçirilecek Bakü -Tiflis-Kars Demiryolu ülkelerimiz arasında sadece nakliyat ilişkileri değil manevi duygularımızı da daha da sağlamlaştıracaktır. Başka bir örnekte; Azerbaycan Devlet Petrol Şirket’inin kardeş Türkiye’de Petro-Kimya Endüstrisine yaptırdığı kapsamlı yatırım ve bu yatırımın yakın zamanlarda 21 milyar dolara çıkarılmasının hedeflemesi sadece ve sadece karşılıklı güven ilişkisi ile izah edilebilir. ve bizler, hem Azerbaycan halkı, hem kardeş Türkiye halkı olarak karşılıklı güvene dayalı bu münasebetlerden büyük memnuniyet duymaktayız. Bütün Kars ve diğer illerden gelen konuklarımızı ve Azerbaycan vatandaşlarını ve değerli Türk kardeşlerimizi bu güzel Bayram münasebetiyle tebrik ediyorum.
ERMENİ KATLİAMINI KINIYORUM
Azerbaycan’ın bu mutlu gününde Azerbaycan’ın yaralarını deşmek istemediğini vurgulayan Vali AhmetKara, Hocalı katliamında şehit olan Azerileri birkez daha minnetle andığını söyledi. Ermenileri yaptıkları katliamlardan dolaylı birkez daha kınadığını vurgulayan Vali Kara, Doğukapı’nın açılmasının Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesine bağlı olduğunu belirterek şöyle konuştu
‘Biliyorsunuz Başbakanımız defalarca ifade etti. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, Ermeniler Dağlık Karabağ’dan, bu bahsettiğim 8 bölgeden, tüm Azerbaycan şehirlerinden çıkmadıkça biz de Ermeni sınırını kapalı tutmaya devam edeceğiz. Biliyorsunuz 1991 yılında Ermeni saldırıları Ermeniler o günkü Azerbaycan karışıklığından istifade ederek orayı istila etmişlerdir. O gün Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu karar alarak sınırı kapatmıştır. Bugün hala Ermeni sınırımız 165 km sadece Kars ile olan sınır kapımızı kapatmışız. ve bunlar bu bölgeden çıkmadıkça, bu bölgeyi bu Azerbaycan şehirlerini Azeri kardeşlerimize vermedikçe biz de bu sınırı açmayacağız.
NAHÇIVAN TÜRK’ÜN TURAN’A AÇILAN KAPISIDIR
Doğu Cephesi Komutanı Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir de gecede yaptığı konumasında, ‘Bu gecede olmak tarif edilemez mutluluk kelimelerle anlatılmaz. Azerbeycan ve Türkiye can ayını can, kan aynı kan. Ama mutlak şunu söylemek isterim ki, Kars anlaşmasında gerek Kazım Karabekir’in, gerekse Mustafa Kemal’in ortak fikri şudur. Nahçıvan Türk’ün Turan’a açılan kapısıdır. Buraya bir Türk Devleti kurulacaktır. Allah’a şükür kurulmuştur ve biz bugünde can cana yaşamaktan gerçekten çok mutluyuz, gururluyuz. Teşekkür ederim dedi.
Azerbaycan Devlet Sanatçısı Tiyatrocu Hasan Ağayev’in sunduğu ve Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet Filarmoni Orkestrası Sanatçıları söyledikleri şarkı ve türküler geceye renk kattı. Konser eşliğinde geç saatlere kadar süren programda, Azerbaycan’dan ve çevre illerden gelen konuklar Karslılarla birlikte oyunlar oynayıp, halay çektiler.

Yorumlar kapatıldı.