İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu Ermeni diasporasıyla gizlice görüşüyor

Yılmaz Polat  / yılmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr”

AKP Hükümeti’nin Yahudi lobisiyle gizlice görüştüğü yolundaki haberlerden sonra Ermeni diasporasıyla da gizlice görüşmeler yaptığı öne sürüldü. Gizli görüşmenin bizzat Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yürütüldüğü bildirildi. ABD’deki Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden “gazeteci Harut Sassounian,  Asparez Gazetesi’nde Davutoğlu’nun bir süredir” diasporanın etkili isimlerinden Ermeni asıllı bir Amerikalıyla görüştüğünü yazdı. Sassounian’a  göre, ilk görüşmesini geçen mart ayında Washington’da yapan Davutoğlu, ikinci görüşmesini de bu ay başında gerçekleştirdi.

Diaspora temsilcisi, Davutoğlu’na Türk Hükümeti’yle uzlaşabileceklerini söyledi, Türk Dışişleri Bakanı’na bazı öneriler sundu.
Diasporanın önerileri arasında “Soykırımını tanımak  ve bazı Ermeni talepleri” bulunuyor.
Diaspora  temsilcisi, Sassounian’a Türk tarafının uluslararası alanda sıkıştığını  söyledi, yaklaşan sözde soykırımın 100’üncü yıldönümü dolayısıyla  Ermeni lobisine yaklaştığını öne sürdü.
Buna göre, AKP Hükümeti 2015 yılına kadar Ermenilerle diyalogu sürdürmek istiyor.
Ermeniler de dünya kamuoyunu yanında tutabilmek için diyalogdan yana görünüyor.
Ermeni  lobisi, Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan ile Türkiye arasındaki  sorunların çözümü için geniş bir imkana sahip olduğuna inanıyor.
Ayrıca AB’ye üye olmak isteyen hükümetin başta Fransa olmak üzere Avrupa’dan gelen tepkileri önlemek istediğini söylüyor.
Ermeni diasporası sorunların görüşmeler yoluyla çözümlenebileceğine inanıyor.
Bir  İsrail Televizyon kanalı da bir süre önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ilişkileri yeniden canlandırmak için İsrail Başbakanı Netanyahu’ya özel  bir temsilci gönderdiğini iddia etmişti.
İsrail televizyonunun  iddiasına göre, Başbakan Erdoğan’ın temsilcisi ikili ilişkileri  normalleştirmek için İsrail’de görüşmelerde bulundu.
Türk  Hükümeti, İsrail’le ilişkileri düzeltmek ve bu ilişkiyi ABD Yönetimi  üzerinde kullanmak için son 2 yıldır ” 30 Point Strategies,LLC” Lobi  Şirketini kiraladı.
ABD Adalet Bakanlığı, şirketin görevini Kongre’ye, ”Yahudi Kuruluş liderleriyle ilişki kurmak ve bunu ABD’yle ilişkilerin ilerlemesinde kullanmak” şeklinde bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.