İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Soykırım Müzesi’ne” Türk bölümü

Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki “Soykırım Müzesi” tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Müzede, tehcir sırasında Ermenilere yardım eden Türkler için de özel bir bölüm açılacak.”…  Demoyan,“Zaten Ermenilere yardım eden Türkler büyük resmin bir parçası. Yeni sergi anlayışımızda detaylara ineceğiz. Türkler, Ermenilere yardım ederken kendi hayatlarını riske attılar. “Tehcir sırasında Ermenilere yardımcı olanlar cezalandırılacaktır” hükmünde bazı kararlar çıktı. Bu ceza, evinizin önünde asılmaydı.
Hrant Dink Vakfı’nın organizasyonuyla Erivan’a gelen Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soykırım Müzesi ve Enstitüsü Direktörü Hayk Demoyan, müzeye her yıl milyonlarca ziyaretçi geldiğini söyledi. Türkiye’den 2008’den sonra düzenli ziyaretçi akışı olduğunu belirten Demoyan, bu yıl

                Türkiye’den 100 kadar ziyaretçi geldiğini ifade etti. Türkiye’den gelen ziyaretçilerin kendileri için de ‘ilginç’ olduğunu anlatan Demoyan şöyle konuştu:
Türkiye’den gelenler, “burada gördüğüm şeylere nasıl inanacağım, ne kadar güvenilir” gibi soru işaretleriyle geliyorlar. Ama her 10 ziyaretçiden 9’u, müzeden ikna olmuş şekilde çıkıyor. Bizim bir ziyaretçi defterimiz var. Oraya Türkçe duygularını yazan, altına imzasını koyan insanlar var. Genel olarak, çok üzgün olduklarını, Ermenilerin yaşadıklarının ne kadar zor olduğunu anlamaya çalıştıklarını yazıyorlar. Bir Türk gazeteci oraya yazılanların fotoğrafını çekmek istemişti ve çok büyük olay yaşanmıştı. Çünkü oraya yazılanlar çok özel bir şey. Bir de bizi şoke eden bir olay olmuştu. 25-26 yaşlarında İstanbul’da bilgisayar mühendisliğinde okuyan bir genç burada ağlamaya başladı. Sonra hiçbir yorum yapmadan buradan ayrıldı.
Müzenin, bütün Türkleri zan altında bırakmadığını savunan Demoyan, “Burası Ermeni tarihinin anlatıldığı bir müze değil. Burası aslında Türk ve Ermeni anılarının, geçmişinin anlatıldığı bir müze” dedi.
Tarihçi Murat Bardakçı tarafından yayımlanan Talat Paşa’ya ait tehcir notlarının da yapılacak düzenlemeden sonra sergide yer alacağını ifade eden Hayk Demoyan, tehcir sırasında Ermenilere yardım eden Türkler ve Müslümanlarla ilgili çok fazla bilgi ve belge topladıklarını da anlattı: “Zaten Ermenilere yardım eden Türkler büyük resmin bir parçası. Yeni sergi anlayışımızda detaylara ineceğiz. Türkler, Ermenilere yardım ederken kendi hayatlarını riske attılar. “Tehcir sırasında Ermenilere yardımcı olanlar cezalandırılacaktır” hükmünde bazı kararlar çıktı. Bu ceza, evinizin önünde asılmaydı.

Yorumlar kapatıldı.