İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bugün anneler günü

Anneler Günü kendini 1600′lü yıllarda İngilizlerin “Mothering Sunday” (Anneler Pazarı) kutlamalarında gösterdi. .. Anneler günü Amerika’nın iç savaş yıllarından sonra Julia Ward Howe tarafından annelere olan saygıyı göstermek amacıyla kutlanmaya başlanmıştır. Howe anneler  günü kutlama fikrini ortaya atarken Anna Jarvis’ ten ilham aldi. Anna Jarvis iç savaş esnasında kadınların özellikle annelerin daha sıhhi ortamda çalışmasını sağlamak amacıyla büyük çabalar gösterdi. Anna Jarvis kızına da gene kendi gibi Anna Jarvis adını vermişti.  Jarvis annesinin yaptığı işlere karşı büyük hayranlık duymaktaydi. 10 Mayıs 1908 tarihinde annesinin ölümü üzerine Grafton, West Virginia’daki bir kilisede ilk anneler günü kutlandı. Bu günden itibaren 45 eyalete hızla yayılan anneler günü kutlamaları 1912 yılında resmen kutlanmaya başlandı. 1914 yılında Amerika başkanı Woodrow Wilson anneler gününü ulusal gün olarak kabul etti.

********
Anneler Günü kendini 1600′lü yıllarda İngilizler’in “Mothering Sunday” (Anneler Pazarı) kutlamalarında gösterdi. Hıristiyanlığın Avrupa’ya yayılmasından sonra “Anneler Pazarı” kutlamaları ruhani bir güç sayılan “Anneler Kilisesi” ni onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı, doğurganlık ve inanç yine bir araya geldi.
13 Mayıs 2012 Pazar – 09:18
Anneler günü Amerika’nın iç savaş yıllarından sonra Julia Ward Howe tarafından  annelere olan saygıyı göstermek amacıyla kutlanmaya başlanmıştır.
Howe anneler  günü kutlama fikrini ortaya atarken Anna Jarvis’ ten ilham aldi. Anna Jarvis iç savaş esnasında kadınların özellikle annelerin daha sihhi ortamda çalışmasını sağlamak amacıyla büyük çabalar gösterdi. Anna Jarvis kızına da gene kendi gibi Anna Jarvis adını vermişti. 
Jarvis annesinin yaptiği işlere karşi büyük hayranlık duymaktaydi. 10 Mayis 1908 tarihinde annesinin ölümu üzerine Grafton, West Virginia’daki bir kilisede ilk anneler günü kutlandı. Bu günden itibaren 45 eyalete hızla yayılan anneler günü kutlamaları 1912 yılında resmen kutlanmaya baslandi. 1914 yilinda Amerika başkanı Woodrow Wilson anneler gününü ulusal gün olarak kabul etti.
İçinde bulundukları dönemde zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler bu özel günde izinli sayılırlar ve tüm günlerini evlerinde anneleri ile geçirirlerdi. Hatta biraz da Hıristiyan aleminin yortu geleneğinin etkisiyle olsa gerek “mothering cake” adını verdikleri bir tür pasta götürme adeti yerleşmişti.
Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan “Anneler Kilisesi” ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali Anneler pazarı kutlamaları ile birleşerek, beraber kutlanmaya başlandı.
Anneler Günü resmi olarak ise ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde 1872 yılında kutlandı. Şair Julia Ward Howe bundan böyle her Paskalya Yortusu’nun dördüncü Pazarı’na denk gelen tarihin kendi şehrinde Anneler Günü olarak kutlanacağını ilan etti.
Philedelphia’da yaşayan Ana Jarvis adındaki genç kız, annesinin ölüm yıldönümü olan Mayıs ayının ikinci Pazar’ının tüm eyalette “Anneler Günü” olarak kutlanmasını istedi. Politikacılara, bakanlara ve iş adamlarına kendisine yardımcı olmaları için mektup yazdı.
Jarvis’in gösterdiği gayret 1911 yılında semeresini verdi ve her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm eyaletlerinde “Anneler Günü” kutlanması hükümet kararıyla kesinleşti.
Böylece Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının binlerce yıl önce başlattığı gelenek 20. yüzyılın başından itibaren dünya çapında kabul görmüş oldu.
Ülkemizde ise 1955 yılından beri mayıs ayının ikinci pazar gününde anneler günü kutlanıyor.
Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika’da da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngiltere’de ve diğer birçok ülkede Anneler Günü ulusça belirlenen değişik tarihlerde kutlanmaktadır.
Anneler günü Türkiye de ve genel olarak coğu ulkede Mayis ayinin ikinci Pazar günü kutlanmasina ragmen bazi ulkelerde farkli tarihlerde kutlanmaktadir. Bu
ulkelere ornek olarak;
Norvec’ de Subatin ikinci Pazar gunu,
Misir, Lubnan, suriye, Urdun, Kuveyt, Yemen, Birlesik Arap Emirliklerinde 21 Mart ta
Guney Kore de 8 Mayis ta,
Hindistan, Meksika, Pakistan ve Suudi Arabistan da 10 Mayis ta,
Fransa, Sweden, Dominikan Cumhuriyeti ve Haiti de Mayisin son Pazar gunu,
Thailand’ da 12 Agustos ta (kralice Sirikit Kitiyakara’nin dogum gunu)
Rusya’ da Kasim’ in son Pazar gunu,
Panama’ da 8 Aralikta,
Endonezya’ da 22 Aralikta anneler gunu kutlamalari yapilmaktadir.
DEVLET ERKANININ ANNELER GÜNÜ MESJALARI:
GÜL: EN KIYMETLİSİ ANNE SEVGİSİDİR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anneler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Sevgilerin en büyüğü, en kıymetlisi şüphesiz anne sevgisidir. Annelerimizden gördüğümüz karşılıksız sevgi, hayat boyu bizlere rehberlik edecek yüceliktedir” dedi.
KILIÇDAROĞLU: HAYDİ ANNELER SÖZ SİZİN OLSUN
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anneler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda “Kavgada bile poşusunu, leçeğini, yazmasını ortaya atan ana, kavgayı bitirir. Öyleyse haydi anneler, artık söz de karar da sizin olsun” değerlendirmesinde bulundu.
BAHÇELİ, ‘ANNELER GÜNÜ’ KERMESİNDE
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’nca düzenlenen “Anneler Günü” kermesinin açılışını yaptı. Bahçeli ve beraberindekiler, halk oyunları ve Seğmenlerin gösterilerini izledi. Oyunların sonunda Bahçeli’ye Türk boylarının bayrakları hediye edildi.
ULUDERELİ ANNELERLE BULUŞACAK
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Anneler Günü’nü 34 kişinin bombardıman sonucu yaşamını yitirdiği Uludere’de geçirmek üzere dün Mardin’e gitti.
BAKAN YILDIRIM’IN EŞİNE YILIN ANNESİ ÖDÜLÜ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım’a, İzmir Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından “Yılın Annesi” ödülü verildi. Yıldırım, “Bir ülkenin gerçekten mutlu bir geleceğe sahip olabilmesinin yolu annelerin yüreklerini kazanmaktan, annelerin yüzünü güldürmekten geçer” dedi.
BERFO ANA YILIN ANNESİ SEÇİLDİ
Şişli Belediyesi, 13 Eylül 1980’de gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’ı “Yılın Annesi” seçti. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün annelere çiçek ve çeşitli armağanlar takdim edeceği kaydedildi.
iŞTE O GAZETECİLERDEN ANNESİNE EN GÜZEL ANNELER GÜNÜ HEDİYESİ:
Hamit Coşkun: Annem için hediye oldu,
Gazetecilerden Hamit Coşkun, Kocaeli’nin Karamürsel ilçesindeki baba ocağına geldi. Hamit Coşkun: ‘Dünyanın en güzel şeyi özgürlükmüş, bunu fark ettik. Allah tüm mazlumlara ve masumlara özgürlüğü nasip etsin… Anneme, anneler gününde kavuştum, büyük bir hediye oldu’

Yorumlar kapatıldı.