İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adıyaman’da, “Ermeni Sorunu” Konulu Konferans

Adıyaman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Bekir Tank’ın konuşmacı olduğu “Ermeni Sorununda Konuşulmayanlar” konulu konferans gerçekleştirildi. Dr. Bekir Tank, Ermenilerin, sorunlarının çözümünü, kendi acıları için timsah gözyaşı döken başkentlerde değil, kendi başkentleri Erivan’ın yanında yine kendileriyle aşağı yukarı aynı acıları yaşayanların başkenti olan Ankara’da aramaları gerektiğini söyledi

******
İTÜ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Bekir Tank: “Ermeniler, sorunun çözümünü, kendi acıları için timsah gözyaşı döken başkentlerde değil, kendi başkentleri Erivan’ın yanında yine kendileriyle aşağı yukarı aynı acıları yaşayanların başkenti olan Ankara’
İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Bekir Tank, Ermenilerin, sorunlarının çözümünü, kendi acıları için timsah gözyaşı döken başkentlerde değil, kendi başkentleri Erivan’ın yanında yine kendileriyle aşağı yukarı aynı acıları yaşayanların başkenti olan Ankara’da aramaları gerektiğini söyledi.
Adıyaman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Bekir Tank’ın konuşmacı olduğu “Ermeni Sorununda Konuşulmayanlar” konulu konferans gerçekleştirildi.
Tank konferansta, Ermeni meselesinin değerlendirilmesinde 1915 öncesinin hiç tartışılmadığını, sadece 1915 yılına odaklanıldığını belirterek, o tarihte başta Rusya olmak üzere sorumlu olan ülkelerin bugünde aynı şekilde sorunu istismar etmeye devam ettiklerini söyledi.
Tank, Ermenilerin Selçuklu ve Osmanlı döneminde Müslümanlarla barış içinde yaşadığını, hatta “Milleti Sadık-a” olarak kabul edildiklerini ancak başta Rusya olmak üzere batılı ülkelerin Ermenileri Osmanlıya karşı kışkırttığını belirtti.
Ermenilerin ilk örgütlenme sürecine bazı mason localarının da katkı sağladığını vurgulayan Tank, Ermeniler ile Türkler arasında 1915 olaylarının farklı şekilde değerlendirildiğini, karşılıklı olarak birbirlerini suçladıklarını ve kırmızı çizgilere sahip olduklarını belirterek, üçüncü ülkelerin ise daha önce yaptıkları gibi günümüzde de sorunun çözülmesine değil, kendi çıkarlarını esas alan bir yaklaşım içerisinde olduklarına dikkat çekti.
1915 yılında cereyan eden olayların değerlendirilmesinde Müslüman ve Ermenilerin yaşadıkları acıların insani boyutunun göz önüne alınmak yerine resmi söylemlerin daha çok ön plana çıkarıldığını, konunun insani tarafının göz ardı edildiğini ifade eden Dr. Bekir Tank, sözlerini şöyle tamamladı:
“Dün kendi çıkarları adına Ermenilerin sorunlarını istismar eden ülkeler olduğu gibi, bugün de yine çıkar eksenli Ermenilerden yana tavır aldıkları iddiasında olan ülkeler var. Bunu yapmakla, aslında çekilen bütün acıların da suç ortağı olmuşlardı. Dün Ermenilerin sorunlarını çözmek adına, Ermenilerin bizzat kendilerini Osmanlı için bir sorun haline getiren ülkelerin bunu yapmalarındaki amaç ne idiyse, bugün parlamentolarında soykırım yasaları çıkaran ülkelerin amaçları da aynıdır. Bu tür politikaların Ermenistan’a ve Türkiye’ye bir getirisi olmayacaktır.
Her iki tarafında bu istismara artık bir son vermeleri ve sorunlarını kayıtsız şartsız bir şekilde birbirleri ile doğrudan müzakere etmeleri gerekir. Ermeniler, sorunun çözümünü, kendi acıları için timsah gözyaşı döken başkentlerde değil, kendi başkentleri Erivan’ın yanında yine kendileriyle aşağı yukarı aynı acıları yaşayanların başkenti olan Ankara’da aramalılar. Tabii sorunun çözümüne samimi katkıları olan ülkelerin bu çabaları da önemsenmelidir”
Kaynak: AA

Yorumlar kapatıldı.