İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yeni başlangıç yapalım’

Tarık Işık

Ermeni liderler ilişkileri normalleştirmek için Türkiye’nin protokolleri önkoşulsuz uygulamasını isterken yeni bir sayfa açılması çağrısı yaptı…  Cumhuriyetçi Parti’nin Meclis Grup Başkanı  Sahakyan “Soykırıma uğrayan Ermeniler ile Ermenilerin kendilerini savunması sırasında hayatını kaybeden Türklerin aynı kefeye konulmaması gerekir” ifadelerini kullandı. Sahakyan AB üyeliği hedefleyen Türkiye’nin sınır kapısını açması gerektiğini belirtirken “Türkiye bunu uygulamayacağını resmen açıklasın biz de yolumuzu çizelim” dedi. Soykırım ve Karabağ’ın ilişkilerin başlaması için bir engel teşkil etmediğini söyleyen Sahakyan, “Ancak bir dayatma olursa bunlar bizim için Türkiye ile ilişkilerin başlamasından daha önemli” diye konuştu. Raffi Hovannesyan’dan da ilginç bir öneri geldi. Hovannesyan, 1915’teki olaylar sırasında çok sayıda Türk’ün canları pahasına Ermenilere yardım ettiğini belirterek “Bu kişilerin anıtları neden dikilmesin” diye sordu.

********
Sarkisyan barışçıl seçim diledi.
TARIK IŞIK Arşivi
ERİVAN- Ermenistan’dan Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için ‘yeniden diyalog kuralım’ çağrısı geldi. Meclis Başkanı Samvel Nikoyan, Cumhuriyetçi Parti’nin Meclis Grup Başkanı Galust Sahakyan ile Miras Partisi’nin Başkanı Raffi Hovannesyan, 2009’da imzalanan ancak Türkiye’nin Karabağ sorununu gerekçe göstererek TBMM onayından geçirmediği protokolleri uygulamasını istedi. Hrant Dink Vakfı’nın organize ettiği diyalog programı çerçevesinde Erivan’a gelen Türkiyeli gazeteciler Ermeni siyasetinin önde gelen isimleri ile de bir araya geldi. Nikoyan, protokol sürecinin 2 ülke için büyük bir şans olduğunu söyledi. Protokollerin ‘önkoşulsuz’ imzalandığını anlatan Nikoyan, “Her türlü önkoşulun özellikle Karabağ sorununun süreci mahvettiğini görüyoruz. Protokoller öncesinde anlaşmamıza göre soykırımın uluslararası kabulünü engelleyecek biçimde de olmayacaktı. Protokollere devam edilmesi gerektiğini hâlâ savunuyoruz” diye konuştu. Nikoyan “Artık Ermeniler de Türkleri anlamaya çalışıyor. 5-10 yıl önce Türk gazetecilerle bunları konuşabileceğimizi kimse söyleyemezdi. Türkiye’de bu konuların tartışılmaya başlandığını görüyoruz. Bundan memnunuz” diye konuştu.
‘Türklerin anıtı dikilsin’
Galust Sahakyan ise 1915 olayları sırasında çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini söylerken Türklerin de acısını paylaştıklarını belirtti. Sahakyan “Soykırıma uğrayan Ermeniler ile Ermenilerin kendilerini savunması sırasında hayatını kaybeden Türklerin aynı kefeye konulmaması gerekir” ifadelerini kullandı. Sahakyan AB üyeliği hedefleyen Türkiye’nin sınır kapısını açması gerektiğini belirtirken “Türkiye bunu uygulamayacağını resmen açıklasın biz de yolumuzu çizelim” dedi. Soykırım ve Karabağ’ın ilişkilerin başlaması için bir engel teşkil etmediğini söyleyen Sahakyan, “Ancak bir dayatma olursa bunlar bizim için Türkiye ile ilişkilerin başlamasından daha önemli” diye konuştu. Raffi Hovannesyan’dan da ilginç bir öneri geldi. Hovannesyan, 1915’teki olaylar sırasında çok sayıda Türk’ün canları pahasına Ermenilere yardım ettiğini belirterek “Bu kişilerin anıtları neden dikilmesin” diye sordu.

Yorumlar kapatıldı.