İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İktidar emrediyor bürokrasi engelliyor

Cansu Çamlıbel

Hürriyet’in tanık olduğu bu çok özel buluşmada Ateşyan’ın verdiği mesajların ana başlıkları şöyle oldu: Patrikhane tüzel kişilik olmadığı için emlak edinemiyoruz. Cenaze, düğün ve vaftizlerde yapılan bağışlar ile ayakta durmaya gayret gösteriyoruz… Okullarımız da açık. Ermeni okullarında çocuklar Ermeniceyi de dini de öğrenebiliyor. Ermeni tarihi hariç. Ancak maalesef okullara devlet yardımı gelmiyor… En büyük sıkıntımız Cumhuriyet döneminde elimizden alınan emlaklar. Çok şükür bugünkü hükümet bunları geri vermeye söz verdi. Zaten nerdeyse yüz tanesine yakın iade edildi bile. Ama iadesini beklediğimiz daha çok emlaklarımız var. Türkiye’de sorun şu; iktidar emrediyor, bürokrasi engel oluyor.

*****
Kayseri, Kozan, Adana, Mersin ve Antakya’da Ermeni kültür ve tarihinin izlerini bulmak hem de Türkiye’yi tanımak amacıyla yola çıkan bir grup Fransız Ermenisinin son durağı İstanbul’daki Patrikhane oldu.
Ağırlıklı olarak Güney Fransa’da yaşayan Ermenilerden oluşan grubu kabul eden Türkiye Ermeni Patrikhanesi Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Patrikhaneye ve Türkiye’deki Ermeni cemaatine ilişkin bilgiler verdi. Fransız Ermenilerinin en çok merak ettiği konuların başında cemaatin özgürce ibadet edip edemediği vardı. Patrikhanenin devletten maddi yardım almadığını öğrenen gruptan, Türk vatandaşlarının bağışlarının kabul edilip edilemeyeceğine yönelik bir soru gelince, Patrik Vekili Ateşyan’ın yanıtı imalı oldu. Ateşyan, ‘zorda olmam bizimkilerin ayıbı’ sözleriyle diasporaya sitem gönderdi. Ateşyan, Nice’teki Ermeni kilisesinin Türkiye Patrikliği’ne bağlanıp bağlanamayacağına ilişkin soruyu ise diplomatik bir şekilde geçiştirdi. Hürriyet’in tanık olduğu bu çok özel buluşmada Ateşyan’ın verdiği mesajların ana başlıkları şöyle oldu:
Zorda olmam bizimkilerin ayıbı
Not: Yazının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

Yorumlar kapatıldı.