İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa, Yunanistan, Ermenistan ve Sırbistan yarın sandığa gidiyor

Seçimler öncesinde Nicolas Sarkozy’nin, François Hollande ile arasındaki farkı az da olsa kapattığını ortaya koydu… Geçici hükümetin ortağı PASOK ve ND’nin 6 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde hezimete uğrayacağını gösterirken, Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) başta geldiği bir koalisyon hükümetinin çıkması bekleniyor… Seçimlerde ilk iki sırayı, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başkanı olduğu Cumhuriyetçi Parti ile Gagik Tsarukyan’ın lideri olduğu Müreffeh Ermenistan Partisi’nin alacağı tahmin ediliyor.

 ****
Türkiye’nin komşularında ve bölge için çok önemli ülkelerde yapılacak seçimler, Avrupa’daki siyasi manzarada önemli değişikliklere neden olacak.
FRANSA
Fransa’da yarın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu düzenlenecek. Seçimler öncesinde Nicolas Sarkozy’nin, François Hollande ile arasındaki farkı az da olsa kapattığını ortaya koydu.
Siyasi gözlemciler, hafta içinde televizyonda iki lider arasında canlı yayınlanan tartışma programının çok az da olsa Sarkozy’ye yaradığı, ancak bunun seçimi kazanmak için yeterli olmadığı görüşünde.
Seçimlerin ikinci turu öncesinde aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, seçmenlere “boş oy” atacağını açıklarken, merkez sağdaki lider François Bayrou dün yaptığı açıklamada, kişisel olarak Hollande’ı destekleyeceğini fakat seçmenlerini tercihleri konusunda serbest bıraktığını bildirmişti.
YUNANİSTAN
Yunanistan’da seçmenler yarın ülkeyi krizden çıkarması beklentisiyle, ülkeyi dört yıl yönetecek siyasi parti ya da partileri seçmek üzere sandık başına gidecek.
Seçim yasağı nedeniyle gizli olarak yapılan ve basına sızan son anketler,  geçici hükümetin ortağı PASOK ve ND’nin 6 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde hezimete uğrayacağını gösterirken, Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) başta geldiği bir koalisyon hükümetinin çıkması bekleniyor.
Milletvekili genel seçimlerine Batı Trakya Türk azınlığından 18 aday katılıyor.
ERMENİSTAN
Ermenistan’da da yarın yapılacak parlamento seçimlerine sekiz siyasi parti ve bir siyasi blok katılıyor. Seçimlerde ilk iki sırayı, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başkanı olduğu Cumhuriyetçi Parti ile Gagik Tsarukyan’ın lideri olduğu Müreffeh Ermenistan Partisi’nin alacağı tahmin ediliyor.
Son kamuoyu yoklamalarına göre, parlamentoda altı siyasi partinin temsil edilmesi bekleniyor.
Ermenistan seçim sistemine göre, 131 kişiden oluşan parlamentoda 90 koltuk siyasi partilere ayrılıyor. Yüzde 5’in üzerinde oy alan partiler, 90 koltuğu paylaşıyor. Geriye kalan 41 koltuk ise bağımsız adaylara ayrılmış durumda.
SIRBİSTAN
Balkanlar’ın kilit ülkesi olarak gösterilen Sırbistan’da 7 milyon seçmen, cumhurbaşkanını, 250 kişiden oluşan parlamento üyelerini ve 3 bin 600 belediye başkanını seçmek için sandık başına gidecek.
Balkanlar’da yaşayan Ortodoksların milli bayramına gelen ve bölgenin barışı ve istikrarı için büyük önem arz eden seçimlerde, AB yanlısı Boris Tadiç ile radikal Sırp milliyetçisi partiler arasında büyük rekabet yaşanacak.
Sırbistan’daki seçimler Kosova’da tansiyonu yükseltti. Kosova’nın Kuzeyinde Sırplar tüm çağrılara karşın Pazar günü seçimleri düzenlemek istiyor. Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova Hükümeti, Kosova’da Sırbistan seçimlerinin yapılmasını müsaade etmeyeceğini bir kez daha Kosova Parlamentosu’nda dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.