İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dersim Katliamı her yerde lanetleniyor

Dersim Katliamı 75.yılında lanetlenmeye devam ediliyor.
Ankara Dersimliler Derneğinin, 1937 katliamının yıldönümü nedeniyle Alevi örgütleriyle birlikte Meclis önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. Duruma tepki gösteren Dersimliler, Meclise “Kimse acımızı istismar etmesin, gerçekleri açıklasın” diye seslendi.

1937 Dersim Katliamı’na dikkat çekmek isteyen Ankara Dersimliler Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının yaptığı çağrıya uyarak bugün Meclis Dikmen Kapısı’na yürüyen demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri polis engeliyle karşılaştılar. Polis etkinlik için Meclis önüne gidenleri adeta tek tek durdurarak Meclis önünde açıklama yapılmasına izin verilmediğini bildirdi. Duruma tepki gösteren Dersimliler bir süre İnönü Bulvarı üzerinde bekleyerek durumu protesto ettiler. Daha sonra Akay Kavşağı’na giden Dersimliler burada bir açıklama yaptılar.
ACILARIMIZI İSTİSMAR ETMEYİN
Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz, katliamın bizzat devlet eliyle yapıldığına dikkat çekti. AKP hükümetinin “yarım ağız” dilediği, ancak gereğini yapmadığı özrün de, “Araştırın belki bir şey olmamıştır” diyen Kemalist zihniyetin birbirinden farkı olmadığını belirten Kılavuz, “Dersim acısı insanidir, vicdanidir ve aydınlık, demokratik bir ülke isteniyorsa bu gerçekle yüzleşmek gerekiyor. Kimse acılarımızı istismar etmesin, gereğini yapsın. Sorumluluğu olan herkes özür dilemeli. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalı, ilgili devlet arşivlerinin tamamı kamuoyuna sunulmalıdır” dedi.  Kılavuz, ayrıca Munzur Suyu üzerindeki baraj projelerinin iptal edilmesini ve Kızılbaş Alevilik inancı üzerindeki baskıların sona erdirilmesini talep etti. (Ankara/EVRENSEL)
KATLİAM İZMİR’DE DE LANETLENDİ
İzmir Dersim Dernekleri, Dersim Katliamı’nın 75. yıldönümünde katliamda yaşamlarını yitirenleri andı. Arşivlerin açılmasını ve katliamla ilgili tüm gerçeklerin açığa çıkarılmasını talep ettiler.  İzmir Dersim Dernekleri, Konak Pier önünde bir araya gelerek, Konak Eski Sümerbank önüne yürüdü. Yürüyüşte, Seyit Rıza ve arkadaşlarının fotoğrafları taşındı.  Eski Sümerbank önüne gelindiğinde mumlar yakılarak, yurttaşların yanlarında getirdiği niyazlar ortaya serildi. Dernekler adına hazırlanan basın metninin Zazaca olanını İzmir Dersim Dernekleri Başkanı Kemal Mutlu, Türkçe olanı ise İzmir Dersim Dernekleri Bornova Şube Başkanı Zabit Ogan okudu. Yapılan açıklamada günümüz çağının geçmişle yüzleşme çağı olduğu hatırlatılarak, Başbakan Erdoğan’ın Dersim konusunda dilediği özrün gerekliliklerinin yerine getirilmesi istendi. Taleplerin de sıralandığı açıklama, Dersim’e yönelik yok etme politikalarından vazgeçilme çağrısı yapıldı. Açıklamanın ardından niyaz dağıtıldı. (İzmir/EVRENSEL)

Yorumlar kapatıldı.