İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeniler’in elinde soykırıma dair belge yok

Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi, Ermenilerin ellerinde Türklerin Ermenilere soykırım uyguladığına dair belge olmadığı için konuyu mahkeme yerine parlamentolarda çözmeye çalıştığını söyledi. 

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Türk-Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu’nun ikinci gününde yapılan yedinci oturumunda söz alan Prof. Dr. Selvi, ABD’de Ermeni Faaliyetleri konulu konuşma yaptı. Günümüzde Ermenilerin faaliyetlerinin merkezinin Avrupa ve ABD olduğunu ifade eden Prof. Dr. Haluk Selvi , Ermenilerin Avrupa devletleri ve ABD’den destek aldıklarını ifade etti. Osmanlı döneminde sadece Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri değil Amerika’nın da kapitülasyonlardan faydalandığının altını çizen Prof. Dr. Selvi, Osmanlı’dan ABD’ye Ermeni göçünün ise ilk anda iktisadi, ticari maksatlı olduğunun altını çizdi. Daha sonra başarılı öğrencilerin eğitim için ABD’ye gönderildiğinin altını çizen Selvi, bunların tıp ve din alanında tahsil için gittiklerini ancak büyük çoğunluğunun geri dönmediğini vurguladı.
Konuşmasında Osmanlı içindeki misyonerlerin faaliyetlere de değinen Prof. Dr. Selvi, “Bu misyonerler ABD’de para toplarlarken Doğu’da Hıristiyanların zor durumda oldukları, Müslümanların baskısı altında oldukları belirtiliyordu. Bu tür nefret dolu söylemler ve Ermenilerin yaşadıkları sorunlar nedeniyle şimdiki nesil Türk ve Müslümanlara düşman olarak yetişti. Ermenilerin ellerinde Türklerin Ermenilere soykırım uyguladığına dair net bir bilgi yok. Onun için mahkeme yerine, parlamentolara başvuruyorlar.” diye konuştu.1915 olayları öncesi Ermeni komitecilerin ABD’de topladıkları paralarla alınan silahların Mersin Limanı’ndan yurda sokulduğunun altını çizen Prof. Dr. Selvi, bu silahların Ermeni komitecilere ulaştırılarak katliamların yapıldığını dile getirdi.
Programda, Okutman Evren Küçük, İsveçli Yazar Sven Hedin’in ‘Bagdad, Babylon, Ninive’ adlı Eserine Göre Ermeniler, Mehmet Dağıstanlı ise Erzurum’un Yanık Deresi ve Ermeniler konulu birer konuşma yaptı.
(CİHAN)

Yorumlar kapatıldı.