İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aya İrini’de üç semavî dinin korolarından ilahi şöleni

Zeynep Özonar 

Aya İrini Müzesi önceki akşam dinlerin ve kültürlerin beşiği Anadolu’ya yakışır bir organizasyona ev sahipliği yaptı. “Music For The One God” (Tek Tanrı’ya Müzik) konserlerinde bir araya gelen 3 semavî dinin koroları, ilahiler seslendirdi. Türk, Ermeni, Yahudi ve Süryani solistlerin ‘amin’ diyerek söylediği eser büyük alkış aldı… Eyüp Musiki Vakfı’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen konserde Ahmet Özhan, Lombardi Mazzuli, Bizans Korosu, Yahudi Hazan Yaka Taragano ve Korosu, Ermeni Muganni Nişan Çalgıcıyan ve Korosu, Süryani solist Sarah Ego, Chamber Choir of Europe Korosu ve İstanbul Tasavvuf Müziği Korosu, Mehmet Yeşilçay yönetmenliğinde buluştu.

****
Aya İrini Müzesi önceki akşam dinlerin ve kültürlerin beşiği Anadolu’ya yakışır bir organizasyona ev sahipliği yaptı. “Music For The One God” (Tek Tanrı’ya Müzik) konserlerinde bir araya gelen 3 semavî dinin koroları, ilahiler seslendirdi. Türk, Ermeni, Yahudi ve Süryani solistlerin ‘amin’ diyerek söylediği eser büyük alkış aldı.
Yer, İstanbul Aya İrini Müzesi. Sahnede 3 semavi dinin koroları var. Onları bir araya getiren ise “Music For The One God” (Tek Tanrı’ya Müzik) konserleri. Mehmet Yeşilçay’ın yönetmenliğinde bir araya gelen 6 farklı musiki grubu, üç semavi dinin ilahi müziklerini, ilk defa beraber seslendirdi. Konser, dinlerin ve uygarlıkların bir arada yaşadığını vurgulamak, Avrupa kültürü mirasına katkıda bulunmak ve dünya barışına sanat üzerinden destek vermek amacı ile gerçekleşti. Aya İrini’deki ilahi gecesi Ermenice ve Süryanice sololarla başlayıp Türkçe solo ilahilerle devam etti. Türk, Ermeni, Yahudi, Süryani ve Bizans koroları beraberce üç dinin ilahilerini seslendirdi. Konser, üç din mensubu solistlerin ‘amin’ diyerek söylediği eserle son buldu.
Eyüp Musiki Vakfı’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen konserde Ahmet Özhan, Lombardi Mazzuli, Bizans Korosu, Yahudi Hazan Yaka Taragano ve Korosu, Ermeni Muganni Nişan Çalgıcıyan ve Korosu, Süryani solist Sarah Ego, Chamber Choir of Europe Korosu ve İstanbul Tasavvuf Müziği Korosu, Mehmet Yeşilçay yönetmenliğinde buluştu. Konserde tüm mezheplere ait ilahilerin yanı sıra şu ana dek araştırılmayıp notaya aktarılmamış elyazması eserler seslendirildi. Ali Ufki, Bach, Vivaldi, Itri, Marcello, Zekai Dede ve Pergolesi gibi sanatçıların bu proje kapsamında gün ışığına çıkartılmış eserleri ilk defa icra edildi. Günümüzde kullanılmayan tarihi enstrümanlar olan çeng, rebab ve lute icraları ile adeta yüzyıllar öncesine yolculuk yapıldı.
Haberin Devamı: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1278909linkinden okunabilir.

Yorumlar kapatıldı.