İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni anıtı önünde söz verdiler

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti lideri Francois Hollande, Paris’te, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları kapsamında düzenlenen törene ayrı ayrı katıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan Sarkozy ve Hollande, yaptıkları konuşmalarda, Anayasa Konseyi tarafından reddedilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı tekrar Fransa Parlamentosu’nda getirilmesi sözünü verdi.

Paris’in merkezinde Ermeni müzisyen Komitas’ın anısına dikilen anıtın önündeki törenlere ilk olarak Sosyalist aday Francois Hollande geldi.
Yaklaşık 15 dakikalık bir konuşma yapan Hollande, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen konuşmasında, Türkiye’nin bu iddiaları kabul etmesi gerektiğini ileri sürdü.
Hollande’ın ayrılmasından kısa bir süre sonra törene bu kez Sarkozy geldi ve Ermeni iddialarının kabul edilmesi gerektiğini iddia eden bir konuşma yaptı.
Sadece seçimler kapsamında aday olarak değil cumhurbaşkanı sıfatıyla da bu törene katıldığını ifade eden Sarkozy, yeniden göreve seçilmesi halinde Anayasa Konseyi tarafından reddedilen yasayı hemen bir kez daha parlamento gündeme getirme sözü verdi. Sarkozy, “Bir ülkenin büyüklüğü nüfusuyla değil, geçmişine bakma cesaretiyle ölçülür” ifadesini kullandı.
Anayasa Konseyi iptal etmişti
İki liderin konuşmaları, törene katılanlarca çoşkuyla karşılandı ve uzun süre alkışlandı.
Sarkozy, seçimlerden önce karşı çıkmasına rağmen, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasanın çıkmasında önemli rol oynamıştı.
Yasa, daha sonra, Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmişti.
Yasayı destekleyen Hollande, daha da ileri giderek, cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, iddiaların tanınmasını Türkiye’nin AB üyeliği için ön koşul haline getirilmesini sağlayacağı ve Paris’te 1915 olaylarıyla ilgili bir müze kuracağı vaadinde bulunmuştu.
Türkiye’den tepki geldi
Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve cumhurbaşkanı adayı Sosyalist Parti lideri Francois Hollande’ın, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusundaki açıklamalarının, “ihtilaflı tarihi konuların siyasi hesaplara malzeme yapılarak istismarının yeni bir örneğini teşkil ettiğini” bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve cumhurbaşkanı adayı Hollande’ın, bugün Paris’te katıldıkları anma töreni vesilesiyle yaptıkları ve ülkedeki seçim kaygılarını da yansıttığı anlaşılan açıklamalar, ihtilaflı tarihi konuların siyasi hesaplara malzeme yapılarak istismarının yeni bir örneğini teşkil etmiştir” denildi.
Tarihin farklı emeller ışığında siyasileştirilmesinin talihsizlik olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Peşin hükümlü ve ayrımcı tavırlarla ne adalete ne tarihin doğru anlaşılmasına hizmet edilebilir. Önde gelen Fransız siyasetçilerinden beklenen, nefreti körüklemek değil, bilgi temelinde ve devlet adamı sorumluluğuyla hareket ederek Türklerle Ermenilerin birlikte adil hafızaya ulaşmalarını destekleyici mesajlar vermeleridir. İlgili ülkeler arasında çözüme kavuşturulması gereken bir konuda dışarıdan yapılan suni dayatmalarla sonuç alınması mümkün değildir. Bu nitelikte açıklamalar bölgede barış ve huzurun tesisi gayretlerine de sekte vurmaktadır

http://dunya.milliyet.com.tr/ermeni-aniti-onunde-soz-verdiler/dunya/dunyadetay/25.04.2012/1532461/default.htm

Yorumlar kapatıldı.