İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Music for the One God- Tek Tanrıya Müzik” Konseri

24 Nisan Salı Akşamı saat 21.00’da Aya İrini’de.

“TEK TANRIYA MÜZİK” projesi Eyüp Musiki Vakfı’nın koordinatörlüğünde, Almanya’dan Völklinger Energiestiftung isimli derneğin ortaklığı ve İstanbul, Selanik ve Münih’ten akademik ve sivil toplum kurumlarının iştiraki ile gerçekleşmektedir. Projemiz, Sivil Toplum Hizmeti:  AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Kültür ve Sanat Bileşeni (ICD-CA) programı altında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. Projemiz, üç tek tanrılı kutsal dinin ilahi müzikleri ile ilgili sanatsal ve akademik çalışmaları desteklemek ve bu çalışmaları konserler ve akademik buluşmalar vasıtası ile kamusallaştırmayı hedeflemektedir.

Projemizin Amaçları Hakkında…

” TEK İLAH” fikri altında birleşen, daha önce emsali hiç görülmemiş bu çok kültürlü, çok dinli proje; dinlerin ve uygarlıkların bir aradalığını vurgulamak amacı ile vakfımızın yürütücülüğünde gerçekleştiriliyor. Projemizin önemli diğer amaçları arasında, müzik aracılığıyla Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki karşılıklı anlayışın beslenmesi, karşılıklı önyargılara neden olan kültürel bariyerlerin aşılması ve tarihsel kültür birikimini günümüz seyircisine ulaştırılması bulunmaktadır. Biliyoruz ki müzik farklı kültürlerin ortak noktalarına ifade eden en önemli iletişim alanlarından biridir.

Proje, sanatsal etkinliklerinin yanı sıra destekleyeceği akademik araştırma faaliyetleriyle de dünya ortak kültür mirasına çok önemli bir katkıda bulunacaktır. Türkiye, Yunanistan ve Almanya’dan katılımcıların müşterek çalışmaları ve araştırmaları, kendimize ait ve yabancı olarak algıladığımız kültürlere bakış açımızı yeniden tanımlama imkanı sağlayacaktır.

Projemizin İçeriği Hakkında…

Projemiz, 17. ve 18. yüzyıllarda yer alan tüm mezheplere ait ilahi musiki yaşamının, mevcut olan tanınmış eserlerin yeniden yorumlanması ile birlikte, şu ana dek araştırılmamış ve notaya aktarılmamış el yazmalarından yola çıkarak ortaya yepyeni bir repertuar çıkarmaktadır. Bu fikir kulağa aslında yeni gelse de tarihsel olarak bir o kadar da tutarlıdır. Bu sanatsal fikrin kilit noktası, 17. yüzyılın ortalarında yer almış el yazması nota mecmualarıdır. Bunlar Ali Ufki Bey tarafından yazılmıştır. Kendisi 1610 yılında Polonya’da doğmuş ve Wojciech Bobowski isminde yaşamış, bestecilik ve kilise müziği eğitimi almıştır, ta ki Tatarlar kendisini Sultan’ın huzuruna kaçırıp getirene kadar.

Ali Ufki Bey geldiği bu yeni yerde kendini Türk Klasik Musikisi alanında kabul ettirmiş, hem ilahi hem de dindışı eserleri derlemiş, mecmualaştırmıştır. Kendi döneminde saray ve çevresinde icra edilen repertuarı ilk olarak batı notası ile yazılı olarak tespit etmiştir. Ufki aynı zamanda ardında, Cenova Usulü İlahiler (Genfer Psalters) isimli Protestan Kilise müziği antolojisi bırakmıştır. Bu melodiler, tarih boyunca şehrin semavi dinlerinin repertuarında yer almıştır.

Proje kapsamında gerçekleşecek 3 konser ile bu notalar gün ışığıma çıkacak, seyirci ile buluşacak ve günümüzde artık kullanılmayan çok önemli tarihi enstrümanlar olan Çeng, Rebab,  Şahrud ve Lute icraları ile yüzyıllar öncesine bir yolculuk yapılacaktır. Müslümanlarının, tüm mezheplerden Hıristiyanların ve Yahudilerin ilahi müziklerinin sesleri bir arada, aynı konserde yükselecektir. Toplam otuz beş sanatçıdan oluşan, en başarılı Alman ve Türk enstrümantistleri, tasavvuf müziği seslendiricileri, Selanik‘ten Bizans-Ortodoks korosu, Ermeni Ortodoks mugannisi Nişan Çalgıcıyan ve bir Sefarad- Yahudisi hazanı ilahi ezgileri daha önce hiç gösterilmemiş bir coşkunluk ve Tek Yaratıcı Tanrı’ya adanmışlık ile sunacaklardır.

Projemizin Etkinlikleri Arasında…

Proje kapsamında İstanbul’da konser ve uluslararası bir konferans, Selanik ve Münih’te de konser ve paneller bulunmaktadır.

Prömiyeri, 2012 yılında, dünya kültürü mirası içerisinde yer alan Aya İrini Kilisesi Müzesi’nde yapılacak bu eşsiz konserin akabininde; bu konu ile ilgili olarak İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın katkıları ile ulusal ve uluslararası alanda kapsamlı müzikoloji araştırmaları yapan bilim insanlarının da davet edileceği çok önemli bir konferans gerçekleştirilecektir.

Projemizin Bitiminde…

On ay sürecek projemizin 2012 yılının Eylül ayında bitmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında yapılacak müzik çalışmaları “Tek Tanrı’ya Müzik” adlı albüm ile CD ve DVD olarak, akademik çalışmalar ise konferans ve panellerde elde edilen bilgi birikimin kitapçık olarak kamusallaştırılacak ve uluslararası kültür- sanat ortamına armağan edilecektir.

Değerli üyelerimizin ve tüm kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.

Yorumlar kapatıldı.