İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kendimizi “Soykırım”a teslim ediyoruz…

Mehmet Ali Birand / mabirand@e-kolay.net

Bugün 24 Nisan. Koskoca bir ülke her yıl olduğu gibi yine rahatsız birkaç gün geçirecek.  Geçen hafta bu ülkede dağıtılmaya başlanan ve Ermeni Soykırımı hakkındaki Alman belgelerini açıklayan bir kitap, kendi kendimizi nasıl soykırım cenderesine soktuğumuzun ve giderek teslim ettiğimizin son örneğiydi, diyebilirim… Şimdi tüm Türk yetkililere sormak istiyorum: Son 50 yıldır, böylesine çalışmalar yaptınız mı ? Yabancı kaynakları araştırıp – ne kadar taraflı veya tek yanlı olursa olsun- böyle kitaplar yayınlayabildiniz mi? Kendi kaynaklarımızın dışına çıkıp, uluslararası kamuoyunu inandırıcı ne çalışma yaptınız?İnandırıcı olacak belge veya kanıt bulamadığınız için mi sadece Türk arşivleriyle yetindiniz? Birbirimizi aldatmayalım, bu sorulara doğru yanıt verirseniz, son derece büyük gerçekleri de bizlere açıklamış olursunuz. Biliyorum, bundan dolayı sessiz kalacaksınız.

***********
Bugün 24 Nisan. Koskoca bir ülke her yıl olduğu gibi yine rahatsız birkaç gün geçirecek.
 Geçen hafta bu ülkede dağıtılmaya başlanan ve Ermeni Soykırımı hakkındaki Alman belgelerini açıklayan bir kitap, kendi kendimizi nasıl soykırım cenderesine soktuğumuzun ve giderek teslim ettiğimizin son örneğiydi, diyebilirim.
Bugün 24 Nisan.
Her yıl olduğu gibi yine 70 milyonluk Türkiye, Ermeni meselesinde başkalarının neler diyeceğini merak edecek.
Acaba Washington’dan ne ses çıkacak?
Acaba hangi ülke Ermenilerin soykırım iddialarını kabul edecek?
Sinir içinde günler geçirilecek ve ardından herşey yeniden unutulacak. Çin işkencesini andıran bir süreç. Hele 2015 yılı yaklaştıkça, bu baskılar daha da artacak. Türkiye de, şimdiye kadar olduğu gibi, sert tepkiler gösterecek. Tehditler savuracak. Ancak bütün bunlar etkisiz kalacak.
Neden biliyor musunuz?
Zira Ermeniler dünyanın önemli bir bölümüne soykırım iddialarını kabul ettirdiler. Türkiye’nin karşı iddiaları, hem çok geç hem de cılız kaldı.
Hiç uzağa gitmeyelim.
Daha geçen hafta büroma 1000 sayfalık bir kitap geldi.
Almanya’ nın tanınmış gazeteci-yazarlarından Wolfgang Gust tarafından derlenmiş. 1915-16 arasındaki Alman Dışişleri Bakanlığı arşivlerine giren ve Ermenilere karşı girişilen tüm faaliyetleri kapsayan siyasi belgeleri içeriyor. Belgelerde sadece, Türkiye’deki Alman diplomat veya misyon elemanlarının yolladıklarını değil, Almanya hükümetinde aynı konudaki görüş ve tartışmalar da var.
Kitap Türkçe. Yani İngilizce, Almanca, İspanyolca, Portekizcesi tamamlanmış, bir de “Türkler yapmıyor, bari biz yapalım. Bu belgeleri görüp, bizim gerçeklerimizi anlasınlar. Düşmanlık yapmadığımıza, bir olayı anlatmaya çalıştığımıza kanaat getirsinler” diye, son derece anlaşılır ve güzel bir Türkçeye çevrilip basılmış (Belge Yayınları) Besbelli yıllarca sürmüş, son derece önemli ve pahalı bir çalışma.
Ayrıntısına girmeyeyim , ancak okuyup belgeleri incelediğiniz zaman, eğer konuya
sadece bu kitap ile giren bir iseniz, soykırıma inanmamanıza ve Ermenilere hak vermemenize imkan yok. Konunun uzmanı olmasanız dahi, neler yaşandığını Türk yanıyla incelemiş biri iseniz dahi, kafanız karışır. Sorularınız artar.
Projenin sahibi olan, Kanada’ daki Zoryan Enstitüsü Başkanı Greg Sarkissian, kitaba eklediği mektupta “Gerçek barış ancak milletlerin kendi geçmişleri hakkında ortak bilgi kaynaklarının çoğalması ve kendi geçmiş tarihleri hakkında açıkça konuşabilmeleri halinde sağlanabilecektir… Nefret yerine karşılıklı anlayış ve diyalog gelişecektir.” diyor.
Şimdi tüm Türk yetkililere sormak istiyorum:
Son 50 yıldır, böylesine çalışmalar yaptınız mı ?
Yabancı kaynakları araştırıp – ne kadar taraflı veya tek yanlı olursa olsun- böyle kitaplar yayınlayabildiniz mi?
Kendi kaynaklarımızın dışına çıkıp , uluslararası kamuoyunu inandırıcı ne çalışma yaptınız?
İnandırıcı olacak belge veya kanıt bulamadığınız için mi sadece Türk arşivleriyle yetindiniz?
Birbirimizi aldatmayalım , bu sorulara doğru yanıt verirseniz, son derece büyük gerçekleri de bizlere açıklamış olursunuz.
Biliyorum, bundan dolayı sessiz kalacaksınız.
M.A. Birand CNN TÜRK Genel Yayın Yönetmeni 
mehmetalibirand.com.tr

Yorumlar kapatıldı.