İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’daki Türklerin, “Ermeni Yasası”na Bakışı

HÜ Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezince yapılan araştırmaya göre, “Genel olarak Fransa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin sözde soykırım konusundaki görüşleri oldukça nettir. Sözde soykırıma inananların oranı sadece yüzde 3’tür. Olanlara ‘etnik temizlik’ diyenler yüzde 1, ‘katliam’ diyenler ise yüzde 3’tür. Katılımcıların yüzde 67’si, ‘1915’te Osmanlı Ermenilerinin karşı karşıya kaldığı durumu, ‘savaş ortamından kaynaklanan karşılıklı çatışmalar’ olarak tanımlamaktadır. Benzer biçimde ‘1915’te Osmanlı Devleti’nin Ermeni tebaasına karşı soykırım politikası uyguladığına inanıyor musunuz’ sorusuna verilen cevaplar da genel algıyı tekrarlamaktadır. ‘Evet, böyle bir politika uygulanmıştır’ diyenlerin oranı yüzde 5’te kalmaktadır.’Sizce Türk Devleti soykırımı kabul edip Ermenilerden özür dilemeli mi’ sorusuna ise yüzde 77 gibi güçlü bir oranda ‘özür dilenmemeli’ yanıtı verilmiştir.”

********
HÜ Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezince yapılan araştırmaya göre, Fransa’da yaşayan Türklerin yüzde 78’i “Ermeni yasası”nın iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini düşünüyor
Sarp Özer – Fransa’da yaşayan Türklerin yüzde 78’i, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasanın, iki ülke ilişkilerine zarar vereceğine, yüzde 27’si ise yasanın yürürlüğe girmesi durumunda hayatlarının zorlaşacağına inanıyor.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 milyon Türk’ün ülke sınırları dışında yaşadığını belirterek, Avrupa’daki siyasi gelişmelerin bu ülkelerdeki Türkleri de etkilediğini söyledi.
Fransa’da da yaklaşık 500 bin Türk’ün yaşadığını anlatan Erdoğan, merkez olarak “Fransa’daki Türkiye Kökenlilerin Güncel Konulardaki Görüş ve Düşünceleri Araştırması” yaptıklarını dile getirdi.
Araştırmayla Fransız Ulusal Meclisi ve Senatosu’nca kabul edilen, daha sonra Fransız Anayasa Konseyi’nce iptal edilen “Irkçılığa Karşı Mücadele ve Yasa Tarafından Tanınmış Soykırımların Varlığına İtirazın Bastırılmasına İlişkin Yasa”ya ilişkin Türkler’in görüşlerini belirlediklerini anlatan Erdoğan, araştırmaya 14 yaş üzeri bin 26 kişinin katıldığını bildirdi.
Bilgisayarlı telefon aracılığıyla yapılan araştırmada katılımcılara 35 soru yöneltildiğini anlatan Erdoğan, “Avrupa’da yaşayan Türklerle ilgili bölgesel çalışmalar yapılıyor. Ama siyasal bazda ve tüm Fransa’yı kapsayan bir araştırma ilk defa yapıldı” diye konuştu.
Araştırmaya katılanların yüzde 64’ünün Fransa’da doğduğunu belirten Erdoğan, “Bu durum, Fransa’da yaşayan Türkiye kökenlilerinin artık ‘göçmen’ olarak nitelenemeyeceğinin açık bir kanıtı olarak yorumlanabilir” dedi.
Araştırma sonuçlarına göre, ülkedeki Türklerin büyük oranda yasaya ilişkin süreci yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:
“Genel olarak Fransa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin sözde soykırım konusundaki görüşleri oldukça nettir. Sözde soykırıma inananların oranı sadece yüzde 3’tür. Olanlara ‘etnik temizlik’ diyenler yüzde 1, ‘katliam’ diyenler ise yüzde 3’tür.
Katılımcıların yüzde 67’si, ‘1915’te Osmanlı Ermenilerinin karşı karşıya kaldığı durumu, ‘savaş ortamından kaynaklanan karşılıklı çatışmalar’ olarak tanımlamaktadır. Benzer biçimde ‘1915’te Osmanlı Devleti’nin Ermeni tebaasına karşı soykırım politikası uyguladığına inanıyor musunuz’ sorusuna verilen cevaplar da genel algıyı tekrarlamaktadır. ‘Evet, böyle bir politika uygulanmıştır’ diyenlerin oranı yüzde 5’te kalmaktadır.
‘Sizce Türk Devleti soykırımı kabul edip Ermenilerden özür dilemeli mi’ sorusuna ise yüzde 77 gibi güçlü bir oranda ‘özür dilenmemeli’ yanıtı verilmiştir.”
-“Yasa çıksa hayat zorlaşır mı”-
Erdoğan, söz konusu yasanın Türkler tarafından nasıl okunduğunun anlaşılmasına yönelik sorular da sorduklarını ifade ederek, katılımcıların yüzde 71’inin “seçimlerde Ermenilerin oyları ve desteğini kazanmak için” yasanın gündeme getirildiğini düşündüğünü söyledi.
“Yasanın Fransa’daki Ermeniler ile Türkler arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği” sorusuna, katılımcıların yüzde 30’unun ilişkilerin olumsuz etkileneceği, yüzde 55’nin ise ilişkilere etkisi olmayacağı yanıtı verdiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Katılımcıların yüzde 78’i, yasa girişiminin, Fransa-Türkiye ilişkilerine olumsuz etki yapacağını ifade etmiştir. Sözde soykırımı inkara para cezası getirmesi planlan yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, katılımcıların yüzde 27’sinin yaşantısının zorlaşacağına inanmakta, yarıdan fazlası ise böyle kaygı taşımamaktadır. Türkiye kökenlilerin ‘sözde soykırım olmamıştır’ yaygın inançlarına rağmen yasanın yaşantılarını da zorlayacağına çok inanmadıkları ortaya çıkmıştır. ‘Bu yasa yürürlüğü girerse Fransa’yı terk etmeyi ve Türkiye’ye yerleşmeyi düşünüyor musunuz’ sorusuna katılımcıların sadece yüzde 6’sı evet, yüzde 15’i ise ‘belki’ yanıtı vermiştir.”
-“Tarihle objektif olarak yüzleşilmeli, bu tip dış müdahalelere izin verilmemeli”-
Erdoğan, “Türkiye sözde soykırım iddialarına ilişkin ne yapmalı” sorusuna, katılımcıların yüzde 42’sinin “tarihiyle objektif olarak yüzleşmeli ve bu tip dış müdahalelere izin verilmemeli”, yüzde 4’ünün “tanımalı ve özür dilemeli” yanıtını verdiğini anlattı.
Ankette yasa girişiminin seçim tercihlerinde oynadığı rolün sınırlı olduğunun da ortaya çıktığını dile getiren Erdoğan, “Katılımcılara uyum, entegrasyon, kendini evinde hissetme konularında da sorular soruldu. Buna göre, Türkiye kökenlilerin Fransa’ya uyumlarının yüzde 80 civarında olduğunu söylemek mümkündür. Bu oran diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksektir” diye konuştu.
Kaynak: AA

http://www.haberciniz.biz/fransadaki-turklerin,-ermeni-yasasina-bakisi-1417713h.htm

Yorumlar kapatıldı.