İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni Soykırımı ve İskandinavya’nın Yanıtı’

Murat Kuseyri

Ermeni-Asuri soykırımın 97. yıldönümünü vesilesiyle Stockholm’de bulunan Katolik Kilisesinde soykırımını konu alan bir sergi düzenlenecek. 23 Nisan günü açılışı yapılacak “Ermeni Soykırımı ve İskandinavya’nın Yanıtı” temalı sergi 27 Nisan akşamına kadar devam edecek… 24 Nisan akşamı da serginin yapıldığı kilisede 1915 yılındaki soykırımında yaşamını yitirenleri anmak için bir toplantı düzenlenecek.  

********
Ermeni-Asuri soykırımın 97. yıldönümünü vesilesiyle Stockholm’de bulunan Katolik Kilisesinde soykırımını konu alan bir sergi düzenlenecek. 23 Nisan günü açılışı yapılacak “Ermeni Soykırımı ve İskandinavya’nın Yanıtı” temalı sergi 27 Nisan akşamına kadar devam edecek.
Sergi 2. Abdulhamid döneminden itibaren Ermenilere yapılan baskı ve katliamların Danimarka, Norveç ve İsveç’te yarattığı yankıyı ve Ermenilere yardım için o dönemde yapılan çalışmaları konu alıyor.
Soykırımdan sonra bölgeye giden misyonerlerin yazdıkları raporlar , anılar ve çektikleri resimler ile o dönemde yayımlanan soykırımını konu alan kitaplar 11 başlık altında sergilenecek.
Sergi geçtiğimiz yıl geçtiğimiz yıl Erivan’daki “Ermeni Soykırım Müzesi”nde Norveçli diplomat ve bilim adamı Fritjof Nansen’in doğumunun 150. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenmişti.
1921 yılında Milletler Cemiyeti Mülteciler Yüksek Komiserliğine getirilen Nansen aralarında Ermeniler, Rumlar, Ruslar ve Türklerin de bulunduğu yüzbinlerce mültecinin başka ülkelere yerleştirilmesini sağlamış ve bu çabalarından dolayı 1922 yılında “Nobel Barış Ödülü”ne layık görülmüştü.
24 Nisan akşamı da serginin yapıldığı kilisede 1915 yılındaki soykırımında yaşamını yitirenleri anmak için bir toplantı düzenlenecek. Saat 17.00’de başlayacak toplantıya konuşmacı olarak katılanlar arasında Film Yönetmeni Peå Holmqvist, Lund Üniversitesi Öğretim Görevlisi Maria Småberg, Ermeni soykırımını konu alan kitapların yazarları Doçent Göran Gunnar ile Professör Klas-Göran Karlsson da bulunuyor.
Ermeni Federasyonu aynı gün saat 11.00 ila 15.00 arası Stockholm’un Medborgarplatsen Meydanı’nda soykırımını protesto etmek amacıyla siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacakları bir gösteri düzenleyecek.
23 Nisan günü Erivan’daki “Ermeni Soykırım Müzesi”nde de soykırımının 79. Ermeni Matbaacılığının 500. yıldönümü ve Erivan’ın 2012 Yılı Kitap Başkenti olarak ilan edilmesi dolayısıyla “Kitap: Soykırım Tanığı” başlıklı bir serginin açılışı yapılacak. Sergide Ermeni soykırımı hakkında yazılmış 200 civarında kitabın ilk baskısının da yer alacağı bildiriliyor.
ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.