İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Parlamento Seçimlerine Katılan Siyasi Partiler

Dr. Hatem Cabbarlı

Ermenistan’da 6 Mayıs 2012’de yapılacak parlamento seçimleri süreci yeni bir döneme girmiştir. Artık bu seçimlere hangi siyasi partilerin katılacağı kesinleşmiştir. Ermenistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafından verilen bilgiye göre, yapılacak parlamento seçimlerine sekiz siyasi parti, bir siyasi blok olmak üzere toplam dokuz siyasi birlik katılacaktır.

Ermenistan Cumhuriyet Partisi (ECP) Başkan-Serj Sarkisyan
Çiçeklenen Ermenistan Partisi (ÇEP) Başkan-Gagik Çarukyan
Kanunlar Ülkesi Partisi (KÜP) Başkan-Artur Bağdasaryan
Daşnaksutyun Partisi (DP) Parti lideri-Vahan Hovannesyan
Miras Partisi (MP)Başkan-Raffı Hovannesyan
Demokrat Partisi (DP) Başkan-Aram Sarkisyan
Komünist Partisi (KP)Başkan-Ruben Tovmosyan
Birleşmiş Ermeniler Partisi (BEP) Başkan-Ruben Avakyan
Ermeni Ulusal Kongresi (Blok olarak) Lederler-Levon Ter-Petrosyan, Stepan Demirçiyan.
Değişiklikler edilmiş yeni seçim kanununa göre, orantılı seçim sisteminde her altı adaydan biri kadın olmalıdır. 8 Nisan’da başlayan seçim propagandası 4 Mayıs’a kadar devam edecektir. 131 milletvekilinden oluşan Ermenistan parlamentosuna 90 milletvekili orantılı, 41 milletvekili çoğunluk sistemi ile seçilecektir.
8 Nisan’da parlamento seçim propagandası resmen başladı. Siyasi partiler ve bloklar sahip oldukları maliye kaynaklarına orantılı olarak propaganda sürecine katılacaklar. Elbette ECP ve EÇP’nin sahip oldukları maliye kaynakları ile diğer siyasi partilerin maliye kaynaklarını karşılaştırmak doğru değildir. Her iki parti koalisyon Hükümet’te temsil olunmaktadır, ciddi maliye kaynaklarına sahiptirler ve ayrıca merkezi ve yerel yönetim mekanizmalarını ellerinde bulundurmaktadırlar.
Seçim öncesi propaganda döneminde siyasi partiler siyasi ve ekonomik hedeflerinden daha ziyade, seçmen sayısının abartıldığını, bu rakamların gerçekleri ihtiva etmediğini, oligarh adayların sayısındaki artıştan duydukları rahatsızlığı, rakiplerinin zayıf noktalarını ve seçimlerde yapılmasına neredeyse kesin gözle baktıkları hilekarlıkları daha çok gündeme getirmektedirler. Bunu Ermeni analistler de onaylamakta ve seçim sürecinin ideolojik esaslara dayanmadığını özellikle vurgulamaktadırlar.
Ermeni Ulusal Hareketi (EUH) lideri Levon Ter-Petrosyan 30 Mart’ta düzenledikleri mitingde iktidarın seçimlerde hile kaynağının seçmen listesi olduğunu bildirmiş ve seçmenlerin sayısının yaklaşık 700 bin artırıldığını ifade etmiştir. Petrosyan 2011 yılında ülke nüfusunun 3 milyon 285 bin olduğunu, 414 bin kişinin fiili olarak ülkede yaşamadıklarını ve seçmen sayısının 170.083 kişi artırıldığını bildirerek toplam 700 bin seçmenin ülke sınırları dışında olduğunu vurgulamıştır.
Seçmen listeleri yayımlandıktan sonra Ermenistan’da 2 milyon 485 bin 844 kişinin seçme hakkına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sayı 2008’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinden 170.083 kişi fazladır. Birçok araştırmacı seçmen sayısının abartıldığını ve Ermenistan’ın demografik dinamizmi ile örtüşmediğini özellikle vurgulamaktadır.
Muhalefetin iktidara yönelik iddialarında bir diğer konu da oligarhların parlamentoda temsil olunmalarıdır. Parlamentoda 131 milletvekilinden 76’nın büyük şirketi vardır ve ticaretle meşgul olmaktadır. Bu seçimlerde parlamentoda oligarhlarının sayısının artacağından endişe edilmektedir ve muhalefet bununla ülkede zaten işe yaramayan serbest rekabet ortamının daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalacağını iddia etmektedir.
Seçim sürecini gözlemlemek üzere Ermenistan ombudsmanına bağlı grup oluşturulmuştur. Bu grubun başlıca amacı siyasi partiler ve vatandaşların seçim propagandası sürecinde karşılaştıkları sorunları halletmek ve onlara diğer konularda hukuki destek sağlamaktır. Bu tür gruplar gruplar Vanadzor, Gümrü, İcevan, Yeğegnadzor, Kafan ve Gavara eyaletlerinde faaliyet gösterecektir.
Bundan başka, Parlamento Başkanı yanında propaganda sürecini kontrol eden işçi grubu oluşturulmuştur. Burada her siyasi partiden birer kişi, sivil toplum kuruluşlarını temsilen üç kişinin temsil olunma hakkı vardır. Parlamento Başkanı Samvel Nikoyan konuyla ilgili görüşlerini açıklarken ‘Bu gruba katılmak gönüllüdür. Eğer her hangi bir siyasi parti katılmak istemeyecekse, ben buna açıklama yapmam’ demiştir.
Seçimlerin nasıl sonuçlanacağı konusunda siyasi partiler çeşitli tahminlerde bulunmaktadır. ECP orantılı seçim sisteminde yaklaşık yüzde 40 oy alacaklarını iddia etmektedirler. Çoğunluk sisteminde de başarılı sonuçlar elde edeceklerine inandıklarını iddia eden ECP yeni parlamentoda salt çoğunluğu garanti altına alacaklarına şüphe etmediklerini bildirmiştir.
MRA

Yorumlar kapatıldı.