İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Parlamentosu Ermenistan ve Azerbaycan’a ilişkin tasarıyı kabul etti

Avrupa Parlamentosu (AP) 18 Nisanda Strasbourg’da Ermenistan ve Azerbaycan’a ilişkin tasarıyı kabul etti. AP elektronik sayfasında yer alan duyuruda «Ermenistan ve Azerbaycan’la ortaklık anlaşması bölgeyi daha güvenli  hale dönüştürmeli ayrıca Karabağ çatışmasının barışçıl çözümüne katkıda bulunmalı» denmekte.

Tasarıda AP, Avrupa Konseyi ve AB Komisyonuna iki ülkeyle Ortaklık Anlaşması müzakerelerinde nasıl bir tutum alalarına ilişkin talimatta bulundu.
AP milletvekilleri iki ülkeye Karabağ çatışmasının çözümü için daha fazla çaba göstermeleri çağrısında bulunmaktalar. Tasarı bölgede militarizasyonu, AB ülkelerine iki ülkeye silah ve mühimmat sevkiyatını durdurma çağrısında bulunarak askeri masrafları kınamaktalar.
AP Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarına ifadelerini yumuşatma ve gerçek diyalog yoluna devam etmeleri çağrısında bulunmaktalar.
Raportörler, Ortaklık anlaşmalarının çatışmayı temelden çözemeyeceğini belirtmekle beraber, örneğin AB’nin dikkati  gençler ve akademik çevrelerin temaslarına, karşılıklı güvenin pekişmesine, vize rejiminin kolaylaştırılmasına ve geri kabul anlaşması üzerine çekerek bölgede istikrara katkıda bulunma yönünde çaba göstermesi gerektiğinin altını çizdiler.
Tomasz Piotr Poreba’nın hazırladığı tasarı-raporda Ermenistan’ın reformlara sadık olduğu ancak 6 Mayıs’ta  özgür ve adil seçimlerin sağlanması gerektiği belirtilmekte. Poreba ″Parlamento seçimleri AB’yle iyi ilişkiler sahibi olma yönünde Ermenistan’ın kararlılık testi olacak. Seçimler özgür ve ail olursa, ve ben öyle olacağını sanıyorum, bu Ermenistan’ın yükümlülüklerini cidden takip ettiği anlamına gelir″ denmekte.
Belgede «1 Mart 2008 olaylarının şeffaf ve objektif incelemesinin» sonuçlandırılmadığı da belirtilmekte.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.