İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baydemir’den yurt dışı yasağı tepkisi

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir, Dünya Süryani Konseyi Başkanı Johny Messo ve heyetini kabul ederken, “Maalesef Ermeniler, Süryaniler, Keldaniler, Ezidiler bu kentten göç etmek zorunda kaldı. Onlar büyük acılar yaşayarak gitti. Ama emin olun biz geride kalanlar kaybettik. Sizlerin gitmesinden sonra biz yoksullaştık, barışı yitirdik” dedi.

Baydemir, tutuksuz yargılandığı KCK ana davası kapsamında kendisine konulan yurt dışı yasağını da hatırlatarak, “Bu yasak kararı kentin ekonomik kalkınmasına da büyük zarar veriyor. Aynı zamanda Diyarbakır Belediyesi olarak yurt dışındaki Ezidi, Süryani, Ermeni, Keldani hemşerilerimize ulaşmamız ve aramızda kültürel ilişki kurmamıza da engel teşkil ediyor” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Paskalya bayramı etkinlikleri için Mardin’in Midyat İlçesi’ne gelen ve Diyarbakır’a geçen Dünya Süryani Konseyi başkanı Johny Messo başkanlığındaki heyeti kabul etti. Burada konuşan Baydemir, geçmişe bakıldığında Diyarbakır’ın 20’nci Yüzyıl’ın başında büyük acılar yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Kentte, Kürtler’in olduğu kadar Keldaniler’in, Süryaniler’in, Ezidi ve Ermeniler’in çok büyük emeği ve alın teri bulunuyor. Maalesef Ermeniler, Süryaniler, Keldaniler, Ezidiler bu kentten göç etmek zorunda kaldı. Onlar büyük acılar yaşayarak gittiler. Ama emin olun biz geride kalanlar kaybettik. Sizlerin gitmesinden sonra biz yoksullaştık, biz barışı yitirdik. Bugünkü nesil geçmişle yüzleşerek, geçmişin vicdansızlığını vicdanında mahkum ediyor. Bunun için de yeni başlangıçlar yapmak, ortak bir gelecek yaratmak istiyoruz.”

Belediye Başkanı Osman Baydemir, 2009 yılı Nisan ayından bu yana legal Kürt siyasetine karşı bir yargısal baskı ile karşı karşıya olduklarını ve iki yıldan bu yana yurt dışına çıkamadığını da söyledi. 7 bin Kürt siyasetçisinin tutuklandığını, bunlar arasında 32’sinin Belediye başkanı olduğunu söyleyen Baydemir, kendisine de 2010 yılı Ocak ayında yurt dışına çıkış yasağı konulduğunu söyledi. Bu yasak kararının kentin ekonomik kalkınmasına da büyük bir zarar verdiğini söyleyen Baydemir, Süryani hemşerilerini Diyarbakır’a davet ederken bugünkü kuşağın her halkın ve inancın kendi kültür ve inancını yaşaması gerektiğine inanan özgürlükçü bir kuşak olduğuna dikkat çekti.

Süryani Dünya Konseyi Başkanı Johny Messo ise, bu çağrının kendilerini heyecanlandırdığını ve bunu kendi cemaatleri ile paylaşacaklarını söyledi.

http://haber.gazetevatan.com/baydemirden-yurt-disi-yasagi-tepkisi/444299/1/Gundem

Yorumlar kapatıldı.