İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül, Lahey’de protesto ile karşılanacak

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yıl kutlamalarına katılmak üzere 17-19 Nisan tarihlerinde Hollanda’ya geliyor… Hollanda’daki Kürt, Ermeni, Asuri ve Türk organizasyonları, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla Gül’ü Lahey’de ortak protesto ile karşılayacak. Protesto gösterisi 18 Nisan günü saat 11.00’da Hollanda Parlamentosu karşısındaki ‘Het Plein’ meydanında yapılacak.

***********
Amsterdam – Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yıl kutlamalarına katılmak üzere Hollanda’ya gelecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lahey’de Kürt, Ermeni, Asuri ve Türkler tarafından protesto gösterisiyle karşılanacak.
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yıl kutlamalarına katılmak üzere 17-19 Nisan tarihlerinde Hollanda’ya geliyor.
18 NİSAN’DA PARLAMENTO ÖNÜNDE GÖSTERİ
Hollanda’daki Kürt, Ermeni, Asuri ve Türk organizasyonları, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla Gül’ü Lahey’de ortak protesto ile karşılayacak. Protesto gösterisi 18 Nisan günü saat 11.00’da Hollanda Parlamentosu karşısındaki ‘Het Plein’ meydanında yapılacak.
Protesto gösterisine ilişkin, Hollanda Kürt Dernekleri Federasyonu (FED-KOM), Hollanda Ermeni Organizasyonları Federasyonu (FAON), Demokratik Asuri Organizasyonu (ADO) ile Hollanda Türkiyeli İşçiler Federasyonu (HtiF) ortak açıklama yaptı.
‘400 YIL ZULÜM, SOYKIRIM VE KATLİAM’
“400 yıl kültürel mirasın yıkımı, zulüm, soykırım ve katliam” başlıklı açıklamada, bazı şirket ve kişilerin Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yıl vesilesiyle kutlama yapmaya hazırlandıkları belirtilerek, ancak birçok insan için kutlama yapmayı gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı ifade edildi.
ERMENİ SOYKIRIMI, 24 NİSAN VURGUSU
Kutlamaların, 24 Nisan 1915’te organizeli gerçekleştirilen Ermeni soykırımının arifesinde yapılacağına dikkat çekilen açıklamada, Hollanda’nın soykırımı tanıdığını, ancak Türkiye’nin bunu inkar ettiğine vurgu yapıldı.
“Ermeni karşıtı politika 1915 soykırımından sonra durmadı. Günümüz Türkiye’sinde halan kendini göstermeye devam ediyor” denilen açıklamada, buna örnek olarak, Ermenistan’la sınırların hala kapalı olması, Ermeni gazeteci Hrant Dink cinayetine, gerçek katillerine dokunulmaması ile sonuçlanan kökleşmiş Ermenilere karşı nefret zemininin sürekli beslenmesi gösterildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Asuriler ile dini azınlıklara karşı cinayetleri unutalımmı? 1925 Şeyh Said, 1938 Seyit Rıza Kürt ayaklanmalarındaki sayısız cinayetlere, yada PKK ve devlet arasındaki son savaşın sonucu olarak 40 bin insanın ölümüne ne denmeli? 36 Alevi aydının canlı yakıldığı Sivas (Madımak Oteli, 1993) failleri neden yargılanmadı?”
AÇLIK GREVLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Açıklamada, mevcut durumda Türkiye’de 100’den fazla gazeteci, aralarında milletvekili, belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 7 bini aşkın Kürt siyasetçi ile, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sayısız siyasi tutuklunun yargılanmaksızın cezaevinde tutulduğunun hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca Kürt sorununun barışçıl çözümü ve Öcalan’a tecride son verilmesi için Strasbourg’da 15 eylemcinin, cezaevlerinde ise bin 500’den fazla siyasi tutsağın açlık grevinde olduğu ve hayati tehlikelerinin olduğu belirtildi.
İNSAN HAKLARI EKONOMİK ÇIKARLARA KURBAN EDİLMEMESİ İSTENDİ
Hollanda’da, geçmişte ve günümüzde Türkiye’de yaşanan ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekmek istedikleri ifade edilen açıklamanın devamında, bu yıl yapılmak istenilen yeni anayasa ile, Türkiye’nin tam bir demokrasi olmasını, Ermeni soykırımı gibi geçmişte yapılan hataların kabul edilerek, Kürt sorununa demokratik yöntemlerle çözüm bulunmasını, Sivas’ta katledilen Alevi aydınların faillerinin yargılanarak, Alevilerin haklarının tanınması, Ermeni, Asuri ve diğer dini ve etnik azınlıkların taleplerinin dikkate alınması istendi.
Hollanda siyasetinde önemli yer bulan, son Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda da ciddi eleştiri konusu edilen, insan hakları, dini özgürlükler, basın özgürlüğü, düşünce ifade özgürlüğü ve azınlık haklarının ekonomik çıkarlara kurban edilmemesi istenilen açıklamada, ağır insanhakları ihlallerine karşı seslerini yükseltme çağrısı yapıldı.
HÜKÜMET GÜL’ÜN ‘AYRIMCILIK’ AÇIKLAMASINA YANIT VERSİN!
Cumhurbaşkanı Gül’ün Volkskrant gazetesine verdiği demeçte kendi ülkesindeki azınlık hakları gözönünde bulundurulduğunda, Hollanda’da ayrımcılık şikayetinin kötü bir ironi örneği olduğu vurgulanan açıklamada, Hollanda hükümetine Gül’ün açıklamalarına yanıt verme çağrısında bulunuldu.
PROTESTO GÖSTERİSİNE KATILIM ÇAĞRISI
Protesto gösterisiyle Türkiye’de genel anlamda acil ihtiyaç olan insan hakları, düşünce ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, azınlık haklarında iyileştirme yanısıra, Ermeni soykırımının inkarı, ülkedeki Kürtlerin durumu, dini özgürlükler ile Alevi sorununa yaklaşıma dikkat çekmek istenildiği belirtilen açıklamada, gösteriye katılım çağrısı yapıldı.
ANF NEWS AGENCY

http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=61360

Yorumlar kapatıldı.