İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’da Paskalya coşkusu

Hıristiyan dünyasının “En büyük bayramı” kabul edilen Paskalya nedeniyle, Fener Rum Patrikhanesi Aya Yorgi Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayin için Balat’taki Patrikhaneye gelen çok sayıda kişi, Kilise girişindeki alanda mum yakarak dua etti.Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği ayin, tütsülerin yakılması ve ilahilerin okunmasıyla başladı.


Türkiye’de yaşayan Ortodoksların yanı sıra Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeden gelen çok sayıda turistin de katıldığı ayin sonunda, katılımcılara “Yeni yaşamın ve dirilişin simgesi” olarak kabul edilen tüller içindeki kırmızı boyalı yumurtalar dağıtıldı.
Kırk günlük ‘Büyük Perhiz’ sonrası Paskalya çörekleri tadan ziyaretçiler mum yakarak dua etti. Tören nedeniyle Balat Sahil Yolu’nda yüzlerce araçlık konvoy oluştu.
Paskalya ayini, Hıristiyanlık inancına göre, Hazreti İsa’nın öldükten sonra dirilişi ve göğe yükselişinin yıl dönümü nedeniyle her yıl nisan ayında kutlanıyor.
Edirne’de de Paskalya kutlandı
Hristiyanlarca Hz. İsa’nın göğe yükselmesi anlamına gelen ”Paskalya” bayramı Edirne’deki Bulgar Ortodoks kilisesinde kutlandı.
Kıyık Semti’ndeki Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi’nde düzenlenen ayine yaklaşık 30 kişi katıldı. Kilisenin rahibi Aleksandır Çıkırık tarafından yönetilen ayinin ilk bölümü kilise içinde yapıldı. Burada ellerinde yaktıkları mum ve tütsülerle dua eden Ortodokslar daha sonra Rahip Çıkırık eşliğinde kilise etrafını dolaştı, dua etti.
Ayin, rahip Çıkırık’ın katılımcılara paskalya çöreği ve rengarenk süslenmiş yumurtalar dağıtmasıyla sona erdi. Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Lumobir Nikolov Popov da, ayine katılanların paskalya bayramlarını kutladı.

Yorumlar kapatıldı.