İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uzlaşmacı Ermenilerle Türkler, Washington’da buluştu

Ali H. Aslan Washıngton  

Türklerle diyalog yanlısı Amerikalı Ermeniler, diasporanın şahin kesimlerinin sert eleştirilerine rağmen Washington’da düzenlenen ‘Ermeni-Türk Uzlaşması’ konulu etkinliğe katıldı. Sivil toplum kuruluşu HasNa tarafından öldürülen gazeteci Hırant Dink’in ‘diyalog tek çözümdür’ sözü ön plana çıkarılarak organize edilen toplantıda Edward Chobanian’ın (Çobanyan) takdimiyle Dr. Ömer Taşpınar konuştu.

HasNA yönetim kurulu üyesi ve National War College Öğretim Üyesi Taşpınar, Türk-Ermeni ihtilafında uzun vadede çözüm adına tek gerçekçi ümidin ‘halktan halka’ giden yol olduğunu vurguladı.
Ermenilerin 1915 olaylarından, Türklerin ise Osmanlı’nın parçalanmasından dolayı ‘travma’ yaşadığına işaret eden Taşpınar, tarafları bu travmaları körükleyecek davranışlardan uzak durmaya çağırdı. Bir kısım Ermenilerin ‘soykırım’ı kabul ettirip ardından tazminat ve toprak talep edeceği yönünde verdiği işaretlerin Türkiye’deki ‘tehdit algısı’nı pekiştirdiğine işaret eden Taşpınar, diyaloğun ilk aşamada soykırımı kabule açık Türklerle 1915’i Yahudi soykırımı Holokost’a benzetmeyen Ermeniler arasında başlayabileceğini söyledi. 1915 olaylarına empatik yaklaşımlarına rağmen Taşpınar’a salondaki bazı Ermenilerden sitemkar ve eleştirel yorumlar gelmesi dikkat çekti. Bir Ermeni katılımcı toplantının 1915 olaylarının anma yıldönümü 24 Nisan’a yakın yapılmasını sorgularken, bir diğeri Türk devletinin halkını bu konularda eğitmediğini ima etti.
Bir grup Türk gazeteciyle sohbet eden HasNa mensubu Harput asıllı Amerikalı Ermeni Mary Anne Kibarian, halklararası diyaloğu desteklediğini ve soykırımın kabulünün buna önşart koşulmaması gerektiğini söyledi. Bazı Ermenilerin çizgisinden dolayı kendisini eleştirdiğini belirterek, “Birisinin farklı yöne gitmesinden hoşlanmıyorlar.” dedi. Ticaret yoluyla halklararası angajmanın önemine işaret eden Kibarian, Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘doğru şeyi yapmak’ isteyen ‘düzgün’ biri olarak nitelendirdi. Şahin Amerikalı Ermeni liderlerden Harut Sassounian, Armenian Weekly dergisinde HasNa toplantısı dahil Türklerle diyalog toplantılarına katılan Ermenileri ‘ya şöhret ve servet peşinde’ ya da ‘naif’ olmakla eleştirmişti. Sassounian, son Washington ziyaretinde bir grup Los Angeles’lı Ermeni’yle görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ‘yumuşak’ Ermeni arayışında olduğunu öne sürmüştü.

Yorumlar kapatıldı.