İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Ermenistan sırrı

Türkiye’nin, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmaya hazırlandığı, hatta başkonsolosluk açma kararı aldığı ortaya çıktı…, Eğer Türkiye Ermenistan’la diplomatik ilişki kursa ve başkonsolosluk açma kararından vazgeçmese belki de Ter-Petrosyan iktidardan düşmeyecekti. Tutum değişikliğinin bedeli Ermenistan’da daha sonra iktidara hep Türkiye karşıtı liderlerin gelmesi oldu.

***********
Türkiye’nin, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmaya hazırlandığı, hatta başkonsolosluk açma kararı aldığı ortaya çıktı.
 
Ermenistan’ın 1991 yılının sonunda ilan ettiği bağımsızlık kararını hemen tanıyan Ankara’nın ilişkileri geliştirmek için o dönemde yaptığı planının ayrıntıları ilk kez kamuoyuna yansıdı. Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı’nın, örgütün çalışmalarıyla ilgili olarak önceki gün düzenlediği basın toplantısında Ermenistan’la ilgili olarak şimdiye kadar gizli kalmış bir gerçek ortaya çıktı.
Akıncı, Ermenistan’ın bağımsızlık kararını tanıyan, ancak hemen diplomatik ilişki kurmayan Türkiye’nin 1992 yılının başında politika değiştirerek bu ülkede başkonsolosluk açma kararı aldığını söyledi. Edinilen bilgiye göre, başkonsolosluk görevi için o dönemde Moskova Büyükelçiliği’nde Müsteşar olan Akıncı seçildi. Ancak Türkiye daha sonra aniden karar değiştirdi ve hem Ermenistan’la diplomatik ilişki kurma hem de başkonsolosluk açma planından vazgeçti.
Söz konusu dönemde Ermenistan’da ılımlı bir politikacı olan Levon Ter-Petrosyan başkanlık koltuğunda oturuyordu. Ter-Petrosyan, Türkiye ile Ermenistan’ın tarihten kaynaklanan sorunları bir kenara bırakarak işbirliği yapmasını savunuyordu. Ancak, Türkiye’den beklediği oranda destek göremeyen Ter-Petrosyan, aşırı milliyetçilerin düzenlediği bir darbeyle iktidardan uzaklaştırıldı.
Bu nedenle, eğer Türkiye Ermenistan’la diplomatik ilişki kursa ve başkonsolosluk açma kararından vazgeçmese belki de Ter-Petrosyan iktidardan düşmeyecekti. Tutum değişikliğinin bedeli Ermenistan’da daha sonra iktidara hep Türkiye karşıtı liderlerin gelmesi oldu.
(Gazeteport)

Yorumlar kapatıldı.