İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Obama yine ‘soykırım’ demeyecek

24 Nisan açıklamasında 1915’te yaşananları Ankara’yı rahatsız edecek “o kelimeyi kullanmadan” özetleyecek.ABD Başkanı Barack Obama, 1915 trajik olaylarının yıldönümü olması nedeniyle 24 Nisan günü yayımlayacağı açıklamada “soykırım” ifadesine yer vermeyecek. Obama, Ocak 2009’da Beyaz Saray’da göreve başlamasından bu yana yaptığı hiçbir açıklamada 1915 olayları için “soykırım” nitelemesinde bulunmadı.

Hem ABD’li hem Türk kaynakların nabzını yoklayan Habertürk’e yapılan değerlendirmelere göre, Obama’nın bu dönemde ABD ile Türkiye arasındaki yakın ilişkilere ciddi balta vuracak bir adım atması mümkün değil. Bir yetkili kaynak, “Başkan Obama’nın o kelimeyi kullanmayacağını yüzde 99.9 kesinlikle söyleyebilirim” dedi.
NORMALLEŞMEYE ATIF
Kaynaklara göre, Obama, çok büyük olasılıkla 1915’te yaşanan acı olayları Ankara’yı rahatsız edecek “o kelimeyi kullanmadan” özetleyecek ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşmeye ABD’nin verdiği önemin altını çizecek.
SENATO’DA DUA
ABD Senatosu’nun 24 Nisan günkü sabah duasını yapması için Ermeni Başpiskopos Oshagan Choloyan davet edildi. Choloyan, iki yıl önce de yine 24 Nisan günü ABD Temsilciler Meclisi’ni sabah duasıyla açmıştı. ABD Başkanı, bu yıl da 24 Nisan’da yayımlayacağı açıklamada 1915’te yaşanan olaylar için “soykırım” ifadesini kullanmayacak
Kasım CİNDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

Yorumlar kapatıldı.