İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

FT: Erdoğan’ın Türkiye’si daha acımasız bir yönetim

Financial Times, Başbakan Erdoğan’ın birinci döneminde kendini politik reformlara, sivilleştirmeye ve azınlık haklarına adadığını, fırtınalı ikinci döneminde ise popülaritesini Türkiye’nin sahne arkasındaki güçlü generalleri etkisiz kılmak için kullandığını, şimdi ise hiçbir rakiple karşı karşıya olmadığını ileri sürerek, “Toplanan otoritarizm havasıyla birlikte birçokları ilk kibir esintilerini görüyor” iddiasında bulundu.

ANKA
Londra- İngiliz Financial Times gazetesi, David Gardner ve Daniel Dombey imzalı “Erdoğan’ın Türkiye’si: Daha acımasız bir yönetim” başlığıyla yayınladı geniş haberde, “Erdoğan’ın resimleri ve afişleri bugünlerde modern Türk ulusunun kurucu babası Mustafa Kemal Atatürk’ünki gibi neredeyse her yerde bulunuyor” diyerek Erdoğan’ın oy oranının hala yükselmeye devam ettiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan’ın afişinin önünde kalkanlarla duran çevik kuvvet polislerinin fotoğrafına yer verilen haberde, “Sayın Erdoğan’ın son 10 yılında Türkiye bölgesel bir güç olarak yeniden ortaya çıktı. Ekonomisi Çin’in ekonomisine yakın bir şekilde büyüyor” denilerek, Erdoğan’ın birinci döneminde kendini politik reformlara, sivilleştirmeye ve azınlık haklarına adadığını, fırtınalı ikinci döneminde ise popülaritesini Türkiye’nin sahne arkasındaki güçlü generallerini etkisiz kılmak için kullandığı yorumu yapıldı.
‘Otoritarizm havasıyla birlikte ilk kibir esintileri göründü’
Şimdi ise Erdoğan’ın hiçbir rakiple karşı karşıya olmadığını savunan gazete, “Toplanan otoritarizm havasıyla birlikte birçokları ilk kibir esintileri görüyor” diyerek, gazetecilerin tutuklandığını, siyasi düşmanlara karşı yargı sürecini ihlal edildiğini ve tartışmalı yasaların olduğunu ileri sürdü.
Gazete, 10’dan daha fazla generalin hükümete karşı komplo kurmaktan parmaklıklar ardında olduğunu ve Türkiye’nin geçen sene Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 121 davaya sahip olan Rusya’yı 159 davayla geçtiğine ve 69’u Kürt olan 104 gazetecinin hala cezaevinde olduğuna ve bu sayının İran’da 42 ve Çin’de ise 27 olduğuna dikkat çekti.
‘Hukukun üstünlüğü sallanan bir zeminde’
Parasız eğitim talep eden öğrencilerin Terörle Mücadele Yasası altında tutuklandığını, bir başka öğrencinin ise eğer suçlu bulunursa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı bir olayda 3 yumurta için 11 yılla karşı karşıya kalacağını belirten Financial Times, “Sayın Erdoğan yasal reformlara söz verirken, hukukun üstünlüğünün bundan birkaç yıl öncesine göre daha çok sallanan bir zeminde olduğu konusunda kaygılar var” görüşünü kaydetti.
Ergenekon Davası’na da değinen İngiliz gazete, birçok Türk’ün yargısal eylemlerin geçmişteki hataları düzelttiğine inandığını, bazılarının ise, kanunların sadece AKP’nin değil, özellikle İslami Gülenist hareketin siyasi muhaliflerin gözünü korkutmak için kullanıldığını söylediğini kaydetti.
‘AKP’nin hukuku siyasi taraflar için kullanması iki tarafı keskin kılıç olabilir’
Gazete, AKP’nin hukuku siyasi taraflar için kullanmasının iki tarafı keskin kılıç olabileceğini ileri sürerek, “Sayın Erdoğan iki operasyon geçirdiği için günlük siyasetten çekildiği zaman Gülenist müttefiki olduğu düşünülen bir savcı MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açmaya çalıştı. Bu hesaplı hareket Türkiye’yi heyecanlandırdı” diye yazdı.
29 Mart 2012

Yorumlar kapatıldı.