İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Yazar, Obama Yönetimini Suçladı

California Courier’de ki köşesinde yönetime haksız eleştirilerde bulunan Harut Sassounian, Dışişleri bakanlığının raporuna karşılık yönetimin hala Türkiye’yi koruduğunu yazdı… Yazısında Türkiye’nin sistematik olarak dini özgürlükleri kısıtladığını savunan Sassounian, Türkiye’nin daha önce bulunduğu “izlenen ülkeler” statüsünün, “endişe veren ülkeler olarak değiştirilmesini de buna kanıt olarak gösterdi.

*********
California Courier’de ki köşesinde yönetime haksız eleştirilerde bulunan Harut Sassounian, Dışişleri bakanlığının raporuna karşılık yönetimin hala Türkiye’yi koruduğunu yazdı.
“Her geçen gün Obama yönetiminin Türkiye’yi savunmak için verdiği demeçleri hep beraber görüyoruz” diyen Ermeni yazar, Türkiye’de yaşayan gayri Müslimler hakkında ABD Uluslararası Din Özgürlükleri Komisyonu’nun hazırladığı rapora atıfta bulundu. ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu’nun (USCIRF) 20 martta açıklanan 2012 yılı raporunda Türkiye, en ağır dini özgürlük ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında sayılmıştı. Fakat konu hakkında Türkiye’de yaşanan gelişmeler de yazar tarafından göz ardı edilmiş durumda.
Yazısında Türkiye’nin sistematik olarak dini özgürlükleri kısıtladığını savunan Sassounian, Türkiye’nin daha önce bulunduğu “izlenen ülkeler” statüsünün, “endişe veren ülkeler olarak değiştirilmesini de buna kanıt olarak gösterdi.
Rapora Türk Dışişlerinden sert tepki gelmişti. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, USCIRF’nin Türkiye’yi dini özgürlükler konusunda “özel endişe uyandıran ülkeler” arasında gösterdiği raporuna sert eleştiriler yöneltmiş, yaptığı açıklamada, “Herhangi bir tarafsız gözün, Türkiye’nin USCIRF’nin yıllık raporunda yer verildiği konuma ait olmadığını hemen fark edeceğini” belirtmişti.
Türkiye’nin, dini özgürlükler konusunda listedeki diğer birçok ülkeden çok daha ileri düzeyde reformları hayata geçirmesine rağmen, 2009 yılında haksız biçimde ‘izleme listesine’ alındığını” kaydeden Tan, “2011 yılında, Türk hükümetinin azınlık mallarının iadesi yönünde önemli bir yeni adım attığını ve bu adımın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından da kutlandığını” hatırlatarak, buna rağmen Türkiye’nin USCIRF raporunda “özel endişe uyandıran ülkeler” listesine dahil edilmesinin, “haksız” olduğu kadar, “beklenmedik” olduğunu ifade etmişti.
26 martta Obama-Erdoğan görüşmesi sonrasında ise Obama tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin konu hakkında yaptığı reformlar övülerek, “Sayın başbakanı dini azınlıklar hakkında yaptığı reform ve girişimlerden dolayı özel olarak kutluyorum” ifadecine yer verilmişti.
Ömer AKAN – TurkishNY.com

Yorumlar kapatıldı.