İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM’e ‘çoklu’ ayrımcılık şikayeti TBMM’de

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Batman’da bir yerel gazetede çalışan Cevat Sinet’in “özürlü, Hıristiyan ve Ermeni” olması nedeniyle maruz kaldığı ayrımcılık ve nefret söylemini TBMM gündemine taşıdı.CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, dün düzenlediği basın toplantısında, “Batman gönüllü milletvekili” olarak bu kentte yaşanan bir olaya dikkat çekti.

Cumhuriyet
Ankara Bürosu- CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, dün düzenlediği basın toplantısında, “Batman gönüllü milletvekili” olarak bu kentte yaşanan bir olaya dikkat çekti. Erdemir, Batman’da yerel bir gazete çalışan Cevat Sinet’in kaybettiği özürlü kimlik kartının yenisi alabilmek için 5 Eylül 2010 tarihinde başvuruda bulunduğu İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde başvurusunu alan kamu görevlisinin “İşimiz gücümüz yok, hep bu özürlüler mi uğraşacağız” dediğini, nüfus cüzdanına baktığında da “Sen buraların Erminelerindenmişsin. Ha bu bi de Hristiyanmış” dediğini aktardı.
Cevat Sinet’in “engelli, Hristiyan ve Ermeni olması” nedeniyle hakarete uğradığı gerekçesiyle Batman Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunduğunu, ancak kamu davası açılmasını greektirir nitelikte delil bulunmadığı, bu nedenle kovuşturmaya
gerek olmadığına karar verildiğini anlatan Erdemir; üst mahkemenin bu kararı onaylaması üzerineSinet’in konuyu AİHM’ye taşıdığını ve AİHM’nin de 8 Nisan 2011 tarihli kararıyla davayı gündemine aldığına dikkat çekti.
Erdemir, “Yaşanan bu olay, AKP iktidarının gündelik hayatımızın bir parçası olan ve artık toplumca da kanıksanan nefret söylemi ve ayrıcılık örneklerinden farklılık göstermektedir. AKP’nin ileri demokrasi anlaşı sayesinde artık ayrımcılık yerini ‘çoklu ayrımcılık’ dediğimiz daha ‘ileri’ bir ayrımcılık türüne bırakmıştır. Artık vatandaşlarımız inançları, etnik kimlikleri ve bedensel engelleri nedeniyle ayrımcılığın ve nefretin mağduru olabilmektedir” dedi.
Erdemir, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu ve Ulusal İnsan Hakları Kurumu’nun hayata geçirilmesi ve Nefret Suçları Yasası’nın bir an önce TBMM gündemine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.