İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Obama’ya 24 Nisan Uyarısı

Her yıl 24 Nisan’da ABD Kongresi’nde gündeme gelen sözde Ermeni iddialarıyla ilgili görüştüklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Minsk Üçlüsü olarak 20 yıldır bu işi sürdürdüklerini, ancak bugüne kadar bir netice alamadıklarını kendilerine söyledim. Çözüm için Azerbaycan üzerinde çaba göstermek gerekiyorsa, biz üzerimize düşeni yapalım. Rusya, Fransa ve siz de, Ermenistan üzerinde çaba gösterin dedim. Ayrıca kongreleri, meclisleri, tarihçilerin adeta sıraları haline getirmeyelim, yani siyasetçileri, tarihçilerin yerine koymayalım dedik. Bunu makul gördü. O da bu işten rahatsız. Kongredeki tasarıdan rahatsız olduğunu belli etti. ‘Cumhuriyetçiler geliyor, aynı şeyi yaşıyoruz, siz demokratlar geliyorsunuz aynı şeyi yaşıyoruz. Artık biz bu işten bıktık’ dedim. Artık bu iş her nisanda gündeme gelmemeli dedik. Kararlı, irade koyabilen siyasetçilere uymuyor bu iş dedik. Artık bizim de geri adım atmamızın mümkün olmadığını belirttim.

Erdoğan, ABD Başkanı’na 1.5 saatlik zirvede “Siyasetçileri, tarihçilerin yerine koymayalım” mesajını verdi.
Güney Kore’de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için Seul’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile 1.5 saat süren bir görüşme yaptı. Grand Hyatt Seul Otel’de bir araya gelen iki liderin buluşmasında; Ermeni iddiaları, Suriye ve İran meselesi başta olmak üzere birçok konu ele alındı. Ortak basın toplantısı düzenleyen Obama ve Erdoğan, görüşmenin çok verimli geçtiğini dile getirdi. Erdoğan, kendisini takip eden Genel Yayın Yönetmenlerine, Obama ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı.
BU İŞTEN BIKTIK ARTIK
Her yıl 24 Nisan’da ABD Kongresi’nde gündeme gelen sözde Ermeni iddialarıyla ilgili görüştüklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Minsk Üçlüsü olarak 20 yıldır bu işi sürdürdüklerini, ancak bugüne kadar bir netice alamadıklarını kendilerine söyledim. Çözüm için Azerbaycan üzerinde çaba göstermek gerekiyorsa, biz üzerimize düşeni yapalım. Rusya, Fransa ve siz de, Ermenistan üzerinde çaba gösterin dedim. Ayrıca kongreleri, meclisleri, tarihçilerin adeta sıraları haline getirmeyelim, yani siyasetçileri, tarihçilerin yerine koymayalım dedik. Bunu makul gördü. O da bu işten rahatsız. Kongredeki tasarıdan rahatsız olduğunu belli etti. ‘Cumhuriyetçiler geliyor, aynı şeyi yaşıyoruz, siz demokratlar geliyorsunuz aynı şeyi yaşıyoruz. Artık biz bu işten bıktık’ dedim. Artık bu iş her nisanda gündeme gelmemeli dedik. Kararlı, irade koyabilen siyasetçilere uymuyor bu iş dedik. Artık bizim de geri adım atmamızın mümkün olmadığını belirttim. Türkiye’de Ermeni vatandaşlarımıza ve vatandaşımız olmayan Ermenilere karşı yaptıklarımız ortada… Kendisine Akdamar’ı örnek verdim. Kendisi, ‘Son günlerde Türkiye’de inanç özgürlüğü noktasında verdiğiniz mücadeleden dolayı teşekkür ediyoruz’ dedi. Bu konuyu ben açmadan kendisi söyledi. Ayrıca Afganistan şehitlerimiz konusunda da taziyelerini iletti…”
ABD Başkanı Obama ve Başbakan Erdoğan, Grand Hyatt Seoul Otel’de görüştü. Heyetlerarası görüşmeye MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.
SURİYE’Yİ KONUŞTUK
Suriye meselesini de ele aldıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Obama ile görüşmelerimiz verimli ve uzun geçti. Basın toplantısı dahil 2 saat 15 dakika sürdü. Ağırlıklı olarak Suriye’yi konuştuk. Olayların başladığı andan şu ana kadarki bütün süreci değerlendirdik. ABD, ilk etapta silahlı müdaheleye sıcak değil. Suriye’deki muhalif gruplar ve halka ilaç, gıda gibi lojistik destek yapmaya hazırlar. Desteği kısmen vermeye başladılar. Rusya, Çin ve İran’la görüşmelerin faydalı olacağına inanıyorlar.”
İSTANBUL ZİRVESİ
“ABD’nin, Suriye konusundaki motivasyonu bizden daha geride diyebilir miyiz? Libya’ya göre daha mı az motiveler?” şeklindeki soruyu Erdoğan, şöyle cevaplandırdı: “Tabii, Libya’daki gibi değiller. Bizim konumumuz farklı. 910 km sınırımız var. Ayrıca bize yönelik tehdit var. Son günlerde Halep ve Azaz havadan bombalanıyor. Şu an itibariyle göçmen sayısı 17 bini geçti. Çok daha ciddi rakamlara ulaşacağı kaygımız var. Tahminen 100 bini bulur. Özgür Suriye Ordusu konusuna gelince… Şu anda 10 general, 19 albay var. Peyderpey görevden kaçış söz konusu. Geçici Suriye Ulusal Konseyi İstanbul’da ofis açacak. Aralarına Nusayriler de, Hıristiyanlar da, Kürtler de katılıyor. Esad’ın hem milli bütçe hem şahsi bütçe açısından ciddi sıkıntıları var. Esad er ya da geç gidici, bunun dönüşü yok. 1 Nisan’da İstanbul’da Suriye’nin Dostları Zirvesi var. Ban Ki Moon ve Kofi Annan’ı da bekliyorum. İstanbul Sonuç Bildirgesi önemli olacak. Çünkü bundan sonraki sürecin yol haritası belirlenecek.”
İRAN MESELESİ
İran konusunda da İstanbul’da toplantı yapılabileceğini ifade eden Erdoğan, “İran konusunun iki boyutu var. Biri Suriye, diğeri (5+1) görüşmelerinin başlaması… 5+1 konusunu gündeme getirdik. ABD bu meseleye nükleer silah olarak yaklaşıyor, biz ise bu konuya İran’ın ifadesiyle (nükleer enerji) yaklaşıyoruz. İran’ın ‘Nükleer silah değil nükleer enerji peşindeyiz’ sözünü Hamaney de dile getirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu son zamanlarda bu konuyu nükleer silah olarak ifade etmeye başladı. Kendisine İstanbul’da 5+1 toplantısına ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. İran ‘evet’ diyor. Siz de evet derseniz, bu toplantı faydalı olur dedik. Temenni ederim ki bu toplantıyı yapabiliriz. ABD tarafı bunu değerlendirecek” şeklinde konuştu.
IRAK’TA NETİCE ŞART
Irak’ta mezhepsel gerilime fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “2014’te Irak’ta seçim var. ‘Irak halkının kendi geleceğini belirlemesinden yanayız. Dışarıdan müdahaleyi uygun bulmuyoruz’ diyorlar. Türkiye olarak muhalefetin Maliki’ye eleştirilerini hatırlattık. Irak’ta süratle arzu edilen neticeyi almamız lazım. Mezhepsel bir gerilim bizi de üzecek sonuçlar verebilir. Irak’ta her gün canlı bombalar patlıyor. 25-30 kişi can veriyor. Bu bizi çok üzüyor. Buna sessiz kalamayız. Ayrıca Suriye’ye destek veren unsurlardan birisi de Irak…” değerlendirmesinde bulundu.
PKK İLE MÜCADELE
Obama ile PKK terörünü de ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Bölücü terör örgütü ile mücadelede dayanışma içerisinde olacaklarını ve sonuna kadar beraber olduklarını söylediler. Örgütün Türkiye dışındaki uzantılarına yönelik her türlü iş birliğinin de süreceğini söylediler. Predator konusunda da destekleri sürüyor. Önce bir taneydi, sonra iki oldu. Şimdi ellerindekinin hepsini kullanacaklar” dedi.
KIBRIS’TA SABRIN SONU VAR
Obama’nın “Kıbrıs meselesini yakından takip ettiğini” söylediğini de aktaran Erdoğan, “Biz de Hristofyas’a güvenimizin kalmadığını ifade ettik. Zamana oynayarak seçimi atlatma çabasında olduğunu söyledik. Ümidimiz yok ama bu yıl da sabırla mücadele vereceğiz. Ancak sabrımızın da bir sonu var” diye konuştu.
20 MİLYAR DOLARLIK TİCARET
‘Model ortaklık’ konusuna da değinen Erdoğan, şunları söyledi: “ABD ile ekonomik, stratejik ve ticari iş birliği görüşmesinin ilki Amerika’da yapıldı. İkincisi Nisan’da İstanbul’da olacak. Ticaret hacmimiz kısa sürede 20 milyar dolara çıktı. Karşılıklı gayretler devam ederse bu rakam çok daha yukarılara çıkar…”
OBAMA: İRAN İÇİN SÜREÇ KAPANIYOR
ABD Başkanı Obama, Başbakan Erdoğan ile bir defa daha görüşme fırsatı bulmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirtti. İran meselesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Obama, “Özellikle diplomatik ilişkiler için olan sürecin kapanmakta olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili kesinlikle ilerleme kaydedilmesi ve etkin birtakım müzakerelere ulaşılması gerekiyor. Sayın Erdoğan da bu konuya olan ilgisini gösterdi” dedi.
Ortaklığa devam
ABD Başkanı Obama, Başbakan Erdoğan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Özellikle PKK terörü ve buna karşı olan tutumumuz konusunda uyumlu olduğumuzu söyleyebilirim. Bu anlamda yaptığı çabalar nedeniyle Sayın Başbakan’ı de tebrik ettim. Ortak noktada olduğumuzu görmek, konuşmalarımızın gayet içten ve samimi bir zeminde tamamlandığını görmek benim için çok mutlu edici oldu” dedi. Başbakan Erdoğan da, “Bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD’yi yanımızda görmek, bizleri ayrıca memnun etmiştir” şeklinde konuştu.
BAŞBAKAN AÇIKLADI:
Suriye büyükelçiliği tamamen boşaltıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Büyükelçiliğinin tamamen boşaltıldığını açıkladı. Obama ile görüşmesinin ardından kendisini takip eden gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Sizlere Almatı’da bahsetmiştim, ‘Suriye Büyükelçiliğimizi an be an boşaltabiliriz’ demiştim. Bu süreç tamamlandı ve büyükelçiliğimizi tahliye ettik. Şam’da artık kimse kalmadı ve hiçbir ilişkimiz yok. Halep’teki başkonsolosluğumuz devam ediyor. Ama büyükelçilik tamamen boşaltılarak oradaki ilişkilerimiz askıya alındı. Birçok ülke büyükelçiliklerini zaten daha önce boşaltmıştı. Türkiye’yi takip eden bazı ülkelerin ise bugünlerde boşaltması bekleniyor” şeklinde konuştu.
OBAMA’DAN ERDOĞAN’A:
Kızlarımı nasıl yetiştireyim?
Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama’nın 1 buçuk saati aşan görüşmesinde “kız çocuğu yetiştirme” sohbeti de yaşandı. İki lider, görüşmenin ardından yaptıkları değerlendirmede bu konuda esprili açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Obama, “Sayın Başbakan’ın benimkilerden büyük iki kızı var. Bu çocukların nasıl yetiştirileceği konusunda kendisinden öneriler almaya devam edeceğim” diye konuştu. Başbakan Erdoğan ise Obama’nın bu sözleri üzerine “Üç tane de torunumun müjdesini verdim” dedi.
Nuh Albayrak-Türkiye Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.