İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni tehciri’ ilk kez sahnede

Ahmet Hakan

Tiyatro pek sevmem. Fakat Yeşilköy Ermeni Okulu’ndan Yetişenler Derneği Başkanı Arev Cebeci, “Bu tiyatro değil, başka şey” diye davet edince gittim. İyi ki gitmişim. Çünkü tarihi olaya bir tanıklık ettim:Türkiye’de ilk kez “Ermeni Tehciri” meselesi, Ermeni bakış açısıyla sahnede oya gibi işlendi. Oyunun adı: Nar Taneleri… Sahnelendiği yer: Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi.


Hemen söyleyeyim:Oyun metni çok güçlü değildi.Sahnelenişinde de bir müsamere havası vardı.Daha çok mekteplerdeki “dönem sonu piyesi” gibi bir şeydi izlediğimiz.Oyunculuklarda aksayan yönler vardı.Bütün bunlara rağmen yine de çok önemsedim ve ilgiyle izledim oyunu.Bunun iki nedeni var:BİR: oyundaki mesaj, çok insancıldı. Türkiye Ermenilerinin, başlarına gelen felaketlere rağmen bir arada yaşama iradelerini çok güzel yansıtıyordu.İKİ: Ermeni danslarından ve müziklerinden çok güzel örnekler büyük bir başarıyla sunuldu. Danslar da, müzik de bize yabancı değildi. Kendimizi kaptırdık gitti.
Bir şey daha var:Oyunda rol alan oyuncuların çoğu Ermeni ve yine çoğu amatör…Hepsinin başka işleri var.Kendilerini bu işe adamışlar, büyük fedakârlık ve emekle bu oyunu ortaya çıkarmışlar.Bu da oyuna daha bağışlayıcı yaklaşmak için bir başka neden.

Yorumlar kapatıldı.