İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tuvalu toplarımızı geri ver!

Deniz Zeyrek /Radikal

Türkiye BM’de oyunu almak istediği Tuvalu’ya yüzlerce futbol topu göndermişti. Bakalım Tuvalı, Dağlık Karabağ’ı para karşılığı tanırsa, Ankara “Toplarımızı geri verin” mesajı gönderecek mi?

DENİZ ZEYREK Arşivi
Hürriyet’te dün Uğur Ergan imzasıyla yayımlanan habere göre Yeni Zelenda açıklarındaki ada ülkesi Tuvalu, Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’ı bağımsız devlet olarak tanıyan ilk ülke olacakmış. Tuvalu, bu işlem karşılığında da Ermenistan’dan yüklü miktarda para alacakmış. Haberi okuyunca aklıma 17 Nisan 2008 günü Radikal’de yayımlanan haberim geldi. O haberi anımsatmadan, Tuvalu hakkında biraz bilgi vereyim:
Büyük Okyanus’ta, dokuz mercan adasından oluşan bir Polinezya ülkesidir Tuvalu. Avustralya ve Hawaii’nin arasında ve sadece 26 kilometrekarelik yüzölçümü ile Vatikan, Monako ve Nauru’dan sonraki en küçük ülke olarak görülüyor. Ayrıca Wikipedia’ya göre küresel ısınma nedeniyle dünya sıcaklığı 1 derece artarsa Tuvalu sular altında kalacak. 12 bin nüfusu ile Vatikan’dan sonra en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülke sayılan Tuvalu, Birleşmiş Milletler’in de en az nüfuslu üyesidir. Buna karşın Tuvalu’nun, BM Genel Kurulu’ndaki oyu Türkiye’ninkine eşit. (Büyük Britanya kraliçesi) 2. Elizabeth’in kol kanat gerdiği Tuvalulu yöneticiler de BM’deki oy haklarını ve ‘bağımsız devlet’ olmanın avantajlarını ciddi bir kazanç kapısına çevirmiş durumda.
İşte o Tuvalu ile Türkiye’nin yolları kısa süre önce bir kez daha kesişmişti. BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için kampanya yapan Türkiye, köşede bucakta ne kadar küçük ülke varsa temas kurmuş, kimine hediyeler vermiş, kiminden heyetleri Türkiye’ye getirip ağırlamış ve sonunda topladığı oylarla üyeliği kapmıştı. O ülkelerden biri de 1978’de bağımsızlığını ilan ettikten bir yıl sonra diplomatik ilişki kurulan ancak 2007’ye dek pek de diyalog kurulmayan Tuvalu’ydu.
Kapsamlı işbirliği!
BMGK seçimleri öncesinde 2008 ve 2009’da Tuvalu ile baş döndüren bir trafik yaşandı. Mesela, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 25 Eylül 2008 günü BM 63’üncü Genel Kurulu toplantıları sırasında Tuvalu Başbakanı Apisai Ielemia ile görüştü. Ielemia 2009’da İstanbul’a da geldi ve bu ziyaret sırasında Tuvalu ile Türkiye arasında ‘Kapsamlı İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası’ imzalandı. Tuvalu ile bu temaslarda kendilerine “Ne ihtiyacınız var” diye soruldu ve Tuvalu da bir ihtiyaç listesi verdi. Kamu binalarının inşası gibi teknik taleplerin yanında Tuvalu’nun listesinde ilginç bir talep daha vardı, o da Avustralya’dan gelen rugby toplarıyla Avrupa futbolu oynayamayan Tuvalulu çocuklar için Avrupa futboluna uygun top gönderilmesiydi. Kamu binalarının inşası için cömert davranan Türkiye, Tuvalu’ya yüzlerce de top gönderdi. Havaları inik vaziyette gönderilen bu topların şişirilmesi için gereken pompalar da unutulmamıştı.
Bakalım, Türkiye’nin Tuvalu’ya akredite olan Yeni Zelanda Büyükelçisi başkent Funafuti’ye gidip nota verecek mi? Ya da Tuvalu’nun oyunu almak için cömertçe davranan Ankara, Tuvalu Dağlık Karabağ’ı para karşılığı tanıyınca “Toplarımızı ve pompaları geri verin” mesajı da gönderecek mi?

Yorumlar kapatıldı.