İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Dini Özgürlükleri Kısıtlayan 16 Ülke Arasında

Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu tarafından hazırlanan yıllık raporda, Türkiye İran, Suudi Arabistan, Sudan ile birlikte “kaygı duyulan” 16 ülke arasında yer aldı.

Washington – BİA Haber Merkezi 20 Mart 2012, Salı
Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, 2012 raporunda Türkiye’yi dini hakların ihlal edildiği ülkeler arasına aldı.
Washington Post’un haberine göre, “Dini özgürlükler üzerinde sistemli ve korkunç bir kısıtlama var” denilen raporda Türkiye “kaygı duyulan” 16 ülke arasında yer aldı.
Rapora göre, Türkiye gayrimüslim grupları din adamı yetiştirme konusunda kısıtlıyor ve ibadet yerlerini sahipleniyor.
Dini özgürlükler açısından kaygı duyulan diğer ülkeler arasında Kuzey Kore, İran, Irak, Vietnam, Mısır, Nijerya, Pakistan, Çin, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan ve Vietnam bulunuyor.
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan Associated Press’e verdiği demeçte, komisyonun tavrının haksız olduğunu savundu. Büyükelçi Tan, “Dini özgürlük raporundaki ülkenin Türkiye olmadığını her hangi tarafsız bir göz kısa sürede anlar” dedi.
Tan, Türkiye’nin geçen yıldan itibaren azınlık ve gayrimüslimlere ait vakıf ve ibadet yerlerini geri vermeye başladığını söyledi.
Raporun tamamının bugün açıklanması bekleniyor. (EKN)
Medvedev: ‘Avrasya Birliği’ni 2015’te kuracağız’
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kazakistan ve Belarus devlet başkanları ile yürüttüğü görüşmelerin ardından Avrasya Ekonomik Topluluğu üye devletlerinin 2015 yılına kadar ‘Avrasya Birliği’nin kurulması konusunda mutabık kaldığını söyledi. Medvedev aynı zamanda Ermenistan, Moldova ve Ukrayna gibi gözlemci ülkelerin liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
Rusya, Kazakistan ve Belarus devlet başkanları, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi Toplantısı için Kremlin’de bir araya geldi. Rusya öncülüğünde eski Sovyet ülkelerinin Avrupa Birliği tarzı bir oluşumla ilgili çalışmaları sürerken, Kremlin’de bir araya gelen Rus, Kazak ve Beyaz Rusya liderleri Avrasya’da kurulması düşünülen ekonomik entegrasyonu görüştü. İHA’nın aktardığına göre toplantıda liderlerin ayrıca mal, para ve iş gücü dolaşımının üç ülke arasında serbest dolaşımı ile ilgili çalışmaların hızlandırılması konusunda mutabık kaldığı bildirildi.
Zirve sonrası, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi üye devletlerin yanı sıra Ermenistan, Moldova ve Ukrayna gibi gözlemci ülkelerin liderleri ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Avrasya Ekonomik Topluluğu üye devletlerin 2015 yılına kadar ‘yeni Avrasya Birliği’nin kurulmasında mutabık kaldığını ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.