İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kültüre Müslüman Kardeşler kıskacı

Üyelerinin çoğunluğu Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Özgürlük ve Adalet Partisi’ne üye olan hareket ülkenin tarihini ve gayrimüslim toplumlarını gözardı ederek ‘ulusal kültürün İslam medeniyetinin temelleriyle şekillendirilmesi gerektiğini’ savunarak tartışma yarattı. Haviyye’nin önde gelen isimlerinden ‘Kuran-ı Kerim’ radyosunun sunucusu Mahmud Halil, edebi eserler için Sünni İslam konusunda otorite kabul edilen El Ezher’den izin alınması gerektiğini öne sürüyor… (Bizimkilerin sandığı gibi her baharın arkasından yaz gelmiyor. HYETERT)

**********
Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından düzenlenen özgür seçimlerle yönetime gelen Müslüman Kardeşler resmi kültür kurumlarında etkili olmak için lobi faaliyeti yürütüyor.
Lübnan’da yayımlanan El Ekber gazetesinin haberine göre ‘Haviyye’ (Kimlik) adında bir hareketle örgütlenen muhafazakar düşünürler Mısır’ın kültürel hayatına İslami prensiplere göre şekil vermek için baskı uyguluyor.
Üyelerinin çoğunluğu Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Özgürlük ve Adalet Partisi’ne üye olan hareket ülkenin tarihini ve gayrimüslim toplumlarını gözardı ederek ‘ulusal kültürün İslam medeniyetinin temelleriyle şekillendirilmesi gerektiğini’ savunarak tartışma yarattı. Haviyye’nin önde gelen isimlerinden ‘Kuran-ı Kerim’ radyosunun sunucusu Mahmud Halil, edebi eserler için Sünni İslam konusunda otorite kabul edilen El Ezher’den izin alınması gerektiğini öne sürüyor.
Bakandan sansür ricası
Haviyye’nin kurulma kararı Yüksek Kültür Konseyi’ne seçim zaferine rağmen Müslüman Kardeşler’le bağlantılı bir üyenin atanmamasının ardından alındı. Haviyye grubu önce Kültür Bakanı Abd El Hamid’le Konsey’in yapılandırılmasını değiştirmek için görüştü. Görüşmede tartışma yaratan kitapların yayını konusunda ‘halkın tercihi’ ya da ‘El Ezher’in tavsiyeleri’ doğrultusunda karar verilmesi istenerek bakandan sansür konusunda ricacı olundu.
Haviyye hareketi Konsey’in yeniden yazılacak tüzüğünün liberal görüşlü isimler yerine kendilerine verilmesi için bakana baskı uyguladı. Müslüman Kardeşler, bir zamanlar giremedikleri Konsey’i tekelleştirmeye çalıştıkları yönündeki iddiaları reddedip entellektüelleri ‘İslam karşıtı’ olmakla suçluyor.

Yorumlar kapatıldı.