İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermeni Yalanı” Tehdidine Dava Yok!

Ayça SÖYLEMEZ / ayca@bianet.org
Aksoy, bahçesine “Ermeni yalanına sessiz kalma” yazılı şapkayı atanı kamerayla tespit ettiğini söyleyerek savcılığa başvurdu; savcılık, “Dava açmak için delil yok” cevabını verdi. Avukat Yağcı, “görüntüler yok sayıldı, olay kapatılmak isteniyor” diyor.

İstanbul – BİA Haber Merkezi 16 Mart 2012, Cuma
Eva Aksoy’un evinin bahçesine bırakılan “Ermeni yalanına sessiz kalma” yazılı şapkayla ilgili yapılan şikayete savcılıktan yanıt geldi: Kovuşturmaya yer yok.
Aksoy, Hocalı mitinginin ertesi günü, 27 Şubat’ta evinin bahçesine atılan şapkayı görünce polise başvurdu. Şikayet dilekçesinde, kendi evinin önündeki kameranın olayı kaydettiğini, şapkayı atanı gördüğünü belirtti.
Aksoy, polise verdiği ifadede, şapkayı bahçesine, daha önce kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle dava açtığı M.A.Ö. isimli komşusunun avukatı E.Y.’nin bıraktığını ileri sürdü.
İçerisinde olayın görüntülerinin olduğu videoyu da polise verdi.
“Kamera görüntüleri nerede?”
Kamera görüntülerini ve şapkayı, şikayet dilekçesiyle birlikte teslim alan savcılık ise 8 Mart’ta, olayla ilgili dava açılmaması yönünde karar verdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yanıtında, kamera kayıtlarından hiç bahsedilmiyor. Cumhuriyet Savcısı H. Nazmi Okumuş imzalı kararda, “şapkayı şikayetçi olunan şahsın attığına dair Aksoy’un beyanından başka delil olmadığından kovuşturmaya yer olmadığı” belirtiliyor.
Aksoy’un Avukatı Mustafa Yağcı, bianet’e yaptığı açıklamada, savcılığa teslim ettikleri kamera görüntülerinin yok sayılarak, şikayetlerinin örtbas edilmeye çalışıldığını söyledi.
Savcılığın kararında, “kamera görüntülerinin izlenip izlenmediğine ya da delil olarak kabul edilip edilmeyeceğine” dair bir açıklama da dahil, kayıtla ilgili hiçbir bilgi yer almıyor.
Avukat Yağcı, müvekkilinin hala telefonla tehditler aldığını ifade ediyor.
Duruşmaya destek çağrısı
Aksoy, kendisine ırkçı söylemler içeren hakaretlerde bulunduğu ve kendisini taciz ve tehdit ettiği” gerekçesiyle M.A.Ö. hakkında şikayette bulunmuş, konuyla ilgili kamu davası açılmıştı.
Aksoy, M.A.Ö.’nün kendisine “Benim ülkem sana dar gelir, sen Erivan’a git “, “Senin sonun darağacıdır” gibi sözler içeren e-postalar attığını söyledi. M.A.Ö. ise mahkemedeki ifadesinde, e-postaları kendisinin atmadığını, evini kiraladığı polislere bilgisayarını ödünç verdiğini, e-postaların o dönemde atılmış olabileceğini söylemişti.
Davanın beşinci duruşması, 20 Mart Salı günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 30. Sulh Ceza Mahkemesi’nde sabah 09:00’da görülecek.
Yeryüzüne Özgürlük Derneği Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu, ayrımcılığa karşı olan herkesi Aksoy’a destek vermek üzere duruşmaya davet eden bir açıklama yayınladı. (AS)
Ayça SÖYLEMEZ ayca@bianet.org

Yorumlar kapatıldı.