İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM kararları Türkçe’ye çevrildi

Adalet Bakanlığı, AİHM içtihatları ile ilgili güncel gelişmelerin hakim ve savcılar ile diğer uygulamacılar ve kamuoyuna aktarmak amacıyla,AİHM’in Türkiye hakkında verdiği kararların tümü ile diğer ülkeler aleyhinde verilen kararlardan gerekli görülenlerin Türkçe tercümelerine, istatistiki bilgiler ve ilgili uluslararası raporlara ulaşım imkanı sağlayacak internet sayfasını kullanıma açtı.
http://www.inhak.adalet.gov.tr/mevzuat/mevzuat.html

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurular çerçevesinde ülke savunmalarının hazırlanması, AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının hızlı ve etkin bir şekilde icrası ve bu suretle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) düzenlenen hakların etkin olarak korunması ile insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasının büyük önem arz ettiği vurgulandı.

Açıklamada, “Bu amaçla 8 Ağustos 2011 tarihli ve 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Adalet
Bakanlığı Uluslar arası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde İnsan Hakları Daire Başkanlığı kurulmuştur. Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 1. maddesi ile ülkemiz aleyhine AİHM’e yapılan başvurulara ilişkin savunmaların hazırlanması ve insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılması İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nın görevleri arasında sayılmıştır. Söz konusu KHK ile anılan Daire Başkanlığı’nın ayrıca, AİHM tarafından ülkemiz hakkında verilen ihlal kararlarının icrası ile ilgili gereken önlemleri alması, ülkemiz hakkında verilen ihlal kararlarını ilgili mercilere iletmesi ve ihlalin ortadan kaldırılmasına yönelik süreçleri takip etmesi de öngörülmüştür” denildi.
İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nın, AİHM’nin Türkiye, hakkında verdiği kararların ve diğer ülkeler aleyhinde verilen kararlardan gerekli görülenlerin Türkçeye çevrilmesini sağlanması, bu kararların derlemesi, arşivlenmesi, AİHS ve uygulaması ile ilgili bilimsel çalışmaları takip edilmesi, kitap, makale ve içtihatların uygulayıcılara ulaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulması ve istatistik çalışmaların yapması, insan hakları konusunda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde
projeler hazırlanması, ulusal ve uluslar arası sempozyum, seminer ve eğitim faaliyetleri düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Bakanlığımız ile Dışişleri Bakanlığı arasında 14 Kasım 2011 tarihinde imzalanan Protokol, 1 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu protokol hükümlerinde öngörüldüğü şekilde, Türkiye’nin uluslararası ilişkileri ve dış politikası ile bağlantılı olan bir kısım başvurular dışında kalanlara ilişkin hükümet savunmalarının 1 Mart 2012 tarihinden itibaren İnsan Hakları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmasına başlanılmıştır. Yine anılan Protokol uyarınca, söz konusu istisna dışında kalan konularda AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının icrası sürecinin takibi de 1 Mart 2012 tarihi itibariyle Bakanlığımız Uluslar arası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığı tarafından üstlenilmiştir. Söz konusu görevlerin icrasının bir gereği olarak; AİHM içtihatlarıyla ilgili güncel gelişmelerin hakim ve savcılar ile diğer uygulamacılar ve kamuoyuna aktarmak amacıyla, AİHM’nin ülkemiz hakkında verdiği kararların tümü ile diğer ülkeler aleyhinde verilen kararlardan gerekli görülenlerin Türkçe tercümelerine, istatistiki bilgiler ve ilgili uluslararası raporlara ulaşım imkanı sağlayacak internet sayfası kullanıma açılmıştır. Şu an için siteye bin 400 karara ilişkin bilgiler konulmuştur. Süreç içinde çıkan yeni kararlar, siteye konularak güncellenecektir.”
AİHM KARARLARININ TÜRKÇE ÇEVİRİLERİ İÇİN :
http://www.inhak.adalet.gov.tr/mevzuat/mevzuat.html
Ajanslar, 14-03-2012 20.12 (TSİ)

http://www.abhaber.com/haber.php?id=39374

Yorumlar kapatıldı.