İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Cemaati: Anayasada etnik vurgu yapılmasın

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Sivil Toplum Kuruluşları, Azınlık Cemaatleri ve Vakıflar Alt Komisyonu’nda, dün Ermeni Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yeni anayasa önerilerini anlattı.

ÖNDER YILMAZ

Aramyan, yeni anayasanın eşitlikçi ve tüm toplum kesimlerini kucaklayıcı olması gerektiğini belirtirken, nefret suçlarına karşı düzenleme yapılmasını ve eşit yurttaşlık hakkına vurgu yapılmasını istedi. Aramyan, vatandaşlık tanımı yapılmaması, yapılacaksa da “etnik kökene vurgu yapılmaması” talebinde bulunurken, “Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip herkes TC vatandaşı sayılmalı, etnik kökene vurgu yapan yurttaşlık tanımı yapılmamalı” dedi.

Ateşyan, Ermeni cemaati olarak bazı haklardan eşit yararlanamadıklarından şikayetçi olurken, şunları söyledi: “Cemaat olarak kamu kaynaklarından pay almakta sorunumuz var. Camiye yardım yapılırken, biz niye almıyoruruz? Bizim eğitim kurumlarımız da kamu yararına kurumlar ama cemaatin bağışlarıyla ayakta duruyor ve özel okul statüsünde. Yeni anayasa, ana gibi olmalı, sıcak, kucaklayıcı olmalı, evlatları arasında ayrım yapmamalı. ”

Alt komisyon ayrıca Prof.  Yasin Aktay başkanlığındaki Stratejik Düşünce Enstitüsü temsilcilerini de dinledi. Enstitü temsilcileri, yeni anayasadan devrim yasalarının çıkarılmasını isterken, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini, ancak “yetkilerinin azaltılmasını” talep etti. Anayasa “vatandaşlık” tanımı konulmamasını isteyen enstitü temsilcileri, illa da konulacaksa “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı” tanımının konulmasını istedi.

http://siyaset.milliyet.com.tr/ermeni-cemaati-anayasada-etnik-vurgu-yapilmasin/siyaset/siyasetdetay/13.03.2012/1514593/default.htm?ref=OtherNews

Yorumlar kapatıldı.