İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mahkeme ‘vicdanı’ savundu

Malatya Askeri Mahkemesi, vicdani retçi Muhammed Serdar Delice’nin yargılandığı davada ‘vicdani ret hakkını’ savunan bir karar yazdırdı.

İDRİS EMEN

Askerliğini Malatya’da yapan Delice, beş ay sonra izne geldiğinde 24 Şubat 2010’da “Milliyetçi imani retçiyim” diyerek bir daha bölüğüne dönmemişti. ‘Askerlikten firar’dan yargılanan Delice, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Delice’nin ‘vicdani ret’ kararına ‘milliyetçi’ olmasını gerekçe göstererek ikna olmayan mahkeme, gerekçeli kararında ‘vicdani reddi’ savundu.

Ermenistanlı vicdani retçi Vahan Bayatyan’ı haklı bulan AİHM kararına değinen mahkeme, bu hakkın vicdan ve düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilip, iç hukukta da uygulanabileceğini belirtti.

Kararda, ‘iç hukukumuzda vicdani retle ilgili yasal düzenleme bulunmamaktaysa da Türkiye’nin AİHS’nin anayasamız açısından kanun hükmünde olduğu’ vurgulandı.

Delice’nin avukatı Tayfun Çakır, ‘’Bu tarihi bir karar. İlk defa mahkeme gerekçeli kararında vicdani reddi bu kadar geniş bir şekilde tartışıp, vicdani reddin iç hukuka göre düzenlenebileceğini söylüyor” derken, ilk vicdani retçilerden Yavuz Atan ise “Mahkemenin verdiği bu karar vicdani ret ile ilgili yasal düzenlemeler için bir hazırlık niteliğindedir” diye konuştu.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1081319&CategoryID=77

Yorumlar kapatıldı.