İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakan Davutoğlu, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Ateşyan’ı Ziyaret Etti

Ateşyen, AK Parti iktidara gelene kadar ne patrikhanenin yolu bilindi ne de Ermeni cemaatinin varlığı hatırlandı… “Sıkıntılarımızdan birisi emlaklarımızın konusuydu.” diyen Ateşyan, “Başbakanımızın talimatıyla 1936 beyannamesi yazılı olan emlaklarımızın geri verileceği kararı alındı. Bu konuda mutluyuz..Güzellikler içinde tabi ki üzüntüler de olmuştur. Geçen Pazar günü Taksim’deki gösteride pankartlarla söylenen bir söz bizi üzmüştür. Cemaatimizin üyeleri bu konuda üzgün. Bir millete böyle hakaret edemezsiniz.” ifadelerini kullandı…. Bakan Davutoğlu, “Hükümetimizin bu konudaki ilkeli yaklaşımı malumdur. Türklerin ve Ermenilerin oluşturdukları büyük kültüre uygun düşmeyen önyargıları hep beraber aşacağız. Herhangi bir dönemde bu topraklardan göç etmiş diğer Ermenilerle de ortak kültür anlamında en yakın ilişkide bulunulacak ve onlarla her şey paylaşılacaktır.

*********
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye Ermenileri Patrik vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ı ziyaret etti. Görüşmenin ardından ikili kameraların karşısına geçti. Osmanlı döneminde mutlu bir topluluk oldukların belirten Başepiskopos Ateşyan, geçtiğimiz Pazar günü Taksim Meydanı’nda Hocalı Katliamını lanetleyen eylem sırasında Ermenilerle ilgili kötü söz söylenmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.
Bakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Ermenileri Patrik vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ı Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesi’nde ziyaret etti. Görüşmenin ardından Davutoğlu ile Ateşyan kısa bir açıklama yaptı. “Osmanlı döneminde mutluyduk. Fatih Sultan Mehmet bu patriği kendisi kurdurmuştu.” diyen Ateşyan, “Yaklaşık 5 yüz sene huzur içinde, bu ülkenin gelişmesi için çalıştık ama Cumhuriyet döneminde o kadar güzellikler görülmedi. 1950’den sonra biz bir tarafa atılmış bir cemaat olduk. AK Parti iktidara gelene kadar ne patrikhanenin yolu bilindi ne de Ermeni cemaatinin varlığı hatırlandı. Gördük ki bu ülkede bazı şeyler değişiyor. Buz dağı önümüzdeydi ve üzerimize gelecek diye korkuyorduk. Ama buz dağı erimeye başladı. Biz bu ülkenin bir parçasıyız.” diye konuştu.
“Sıkıntılarımızdan birisi emlaklarımızın konusuydu.” diyen Ateşyan, “Başbakanımızın talimatıyla 1936 beyannamesi yazılı olan emlaklarımızın geri verileceği kararı alındı. Bu konuda mutluyuz. Bu ülkede Türk olmayan kimse devlet içinde bir görev üstlenemiyordu. Bir polis bile olamıyordu. Güzellikler içinde tabi ki üzüntüler de olmuştur. Geçen Pazar günü Taksim’deki gösteride pankartlarla söylenen bir söz bizi üzmüştür. Cemaatimizin üyeleri bu konuda üzgün. Bir millete böyle hakaret edemezsiniz.” ifadelerini kullandı. Ateşyan ayrıca anayasada eşit haklara sahip olmayı beklediklerini belirtti.
“DARON ACEMOĞLU İFTİHAR VESİLEMİZDİR”
Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün vatandaşlarına eşit bir şekilde yaklaşma prensibini benimseyen hükümete sahip olduğunu dile getiren Bakan Davutoğlu, “Biz vatandaşlarımızın hepsinin hukukunu eşit görürüz. Hükümetimizin bu konudaki ilkeli yaklaşımı malumdur. Türklerin ve Ermenilerin oluşturdukları büyük kültüre uygun düşmeyen önyargıları hep beraber aşacağız. Herhangi bir dönemde bu topraklardan göç etmiş diğer Ermenilerle de ortak kültür anlamında en yakın ilişkide bulunulacak ve onlarla her şey paylaşılacaktır. Uzun asırlar boyu bu topraklar barış ve huzurun merkezi oldu ve Ermeni vatandaşlarımız da en üst devlet görevlerde bulundular. Büyükelçilik teklifinde bulundum Daron Acemoğlu hepimiz için iftihar vesilesidir. Kendisi dünyanın sayılı ekonomistlerindendir. Önümüzdeki dönemde sadece Türkiye’de değil, Kafkaslarda da bütün ön yargıları aşarak barışı ifşa edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Daha önce Balkanlarda ve Kafkaslarda olduğu gibi din ve mezhep ayrışmaların yaşanmaması için Türkiye’nin elinden geleni yaptığını kaydeden Davutoğlu, “Ortadoğu’da çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Bu kritik dönemin en önemli hususlardan biri de dini cemaatler arasında karşılıklı anlayış içinde barışın sağlanmasıdır. Bu barışın aynı zamanda sadece dini alana değil, siyasi alana da yansımasıdır.” dedi.
Bakan Davutoğlu, daha sonra Türk Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin ile görüşmek için Ateşyan’ın yanından ayrıldı.
CİHAN

Yorumlar kapatıldı.