İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkler ve Ermeniler için bir fırsat’

İptal kararını ‘tarihte ortak acılar paylaşmış iki halk’ın bir fırsat olarak kullanması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kararın diğer ülke parlamentolarına da örnek olması gerektiğini söyledi.

ntvmsnbc
Güncelleme: 18:27 TSİ 28 Şubat. 2012 Salı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Anayasa Konseyi’nin Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayanlara ceza getiren yasayı iptal etmesinin ortaya önemli bir fırsat çıkardığını dile getirdi.

Meclis ve Senatoda çok az sayıda katılımla kabul edilen bu yasanın evrensel hukuk değerlerine aykırı olarak hayata geçmemesinin Fransa hukukuna da katkı yaptığını vurguladı.

Davutoğlu, Fransa’nın imajına zarar verecek bir unsurun ortadan kaldırılmış olmasının iki halk arasında da uçurum oluşmasını engelleyeceğini söyledi.

Kararı alanları tebrik eden Dışişleri Bakanı, benzer istismarların hayata geçmemesi ve tarihin siyasallaşmaması açısından önemli bir adım olduğunu da dile getirdi: “Ümit ederiz, bu veya şu gerekçe ile toplumların tarihleri üzerinden siyasal amaç güdenler bundan ders alırlar.”

Yasa Fransa’da yürürlüğe girseydi Ermeni ve Türk halkları arasındaki sorunların daha da kronik hale gelebileceğini kaydeden Davutoğlu, “Açık yüreklilikle tartışılacak bir ortam oluştu. Türkler ve Ermeniler için de bir fırsat oldu. Tarihte birlikte birçok acıyı paylaşmış iki halkın birbirine sarılması için bir fırsat oldu. Ümit ederiz nefret üzerinden bir siyaset inşa etmek yerine insani çerçevenin tüm unsurlarıyla oluşturulan yeni bir yaklaşım ortaya çıkar.”

DİĞER PARLAMENTOLARA ÖRNEK OLMALI
Davutoğlu, daha sonradan katıldığı TRT Haber kanalında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fransa Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın Türk-Fransız ilişkilerinde girilecek türbülansın önüne geçtiğini ve diğer parlamentolara örnek olması gerektiğini söyledi.

‘SESSİZ DİPLOMASİ’
İnkar yasasının Fransız parlamentosunda kabul edilmesinden sonra bilinçli bir strateji uyguladıklarını kaydeden Dışişleri Bakanı, mahkeme safhasında gelişmeleri adım adım takip ettiklerini ancak dışarı yansıtmadıklarını söyledi. Davutoğlu, “Hukuk mercilerinin soğukkanlı bir karar verebilmesi için ortamı germedik” dedi.

SÜRECİ FRANSA’NIN POLİTİKASI BELİRLEYECEK
Davutoğlu, kararın ardından Sarkozy’nin Ermenilerle ilgili yeni yasa tasarısı çalışmasını başlatacağına yönelik haberleri “‘’kendi hukuk devletine ilkesine savaş açmak’’ şeklinde değerlendirdi. Bundan sonraki süreci de Fransa’nın izleyeceği politikanın belirleyeceğini vurguladı.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25326145

Yorumlar kapatıldı.