İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkozy bir hafta içinde yeni soykırım yasası istiyor

Soykırımları inkar etmeyi suç sayan yasanın iptalinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hükümete, yeni “Soykırım” inkar yasa tasarısı talimatı verdi. Ancak Sarkozy’nin yeni yasa tasarısını seçimler öncesine yetiştirmesi zor görünüyor. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle yasama yılı 6 Mart’ta sona eriyor.

Fransa Anayasa Konseyi’nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla iptal etmesinin ardından, Sarkozy’den yeni bir hamle geldi. Sarkozy, yeni bir “Soykırım” inkar yasa tasarısı talimatı verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı “soykırım”ın inkar edilmesini kabul edilmez buluyor ve cezalandırılmasını düşünüyor” denildi.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin yeni bir yasa tasarısının hazırlanması için hükümete talimat verdiği de belirtildi.
YENİ TASARININ YETİŞMESİ ZOR
Ancak Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin yeni yasa tasarısını seçimler öncesine yetiştirmesi zor görünüyor. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle yasama yılı mart ayında sona eriyor. Nisan ve mayıs ayında iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından da haziran ayında parlamento seçimleri var. Fransız parlamentosunun bir daha önümüzdeki eylül ayında yeni yasama döneminde toplanması bekleniyor.
‘AKLI SELİM ÜSTÜN GELDİ’
Öte yandan karar senatodaki oylamada yasaya karşı çıkan senatörleri sevindirdi.
Komünist Senatör Robert Hue, yaptığı açıklamada, ”Anayasa Konseyi, çok önemli ve ciddi bir karar verdi. Biz senatodaki tartışmada itirazlarımızı dile getirip, parlamentoların tarihi konularda yasa yapamayacağını söylemiştik” dedi.
Yasayı seçim kaygısıyla yapılmış yanlış bir yasa olarak değerlendiren Hue, ”Anayasa Konseyi’nin kararı aklı selimin üstün geldiğini bir kez daha gösterdi” diye konuştu.
”SARKOZY İÇİN BÜYÜK BİR YENİLGİ’
Cumhuriyetçi Birlik Grubu üyesi senatör Nathalie Goulet de kararın Sarkozy için büyük bir yenilgi olduğunu söyledi.
Goulet, “Sarkozy, bu konuda kumar oynuyordu ve parlamentoya baskı yapıyordu. Yasanın iptali ve parlamentonun onurunu kurtarmak için imza topladık. Eşitlik adına, Türk-Fransız ilişkileri adına çok mutluyum” şeklinde konuştu
‘KARAR HUKUKA UYGUN’
Fransız Senatör Jacques Mazard ise iptal kararının hukukun ilkelerine uygun olduğunu söyledi. Anayasa Konseyi’nin açık ve net mesaj verdiğini ifade eden Mezard, meclis ve senatoda iki büyük siyasi grubun desteklemesine rağmen Anayasa Konseyi’nin tarihi konularda bundan sonra parlamentonunu yasa yapmasını önüne geçtiğini söyledi.
Mezard, ”Yasanının iptal edilmesi haklığımızı gösteriyor. Karardan memnunuz ve bu kararı selamlıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.