İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Taksim nefret söylemine dar geldi

Elif İnce
Günlerdir billboard’larda, metro istasyonlarında ‘Ermeni Yalanı’ başlığıyla duyurulan, Hocalı katliamının 20. yılını anmak için düzenlenen eylem dün Taksim’de gerçekleşti. Mitingde “Ermenistan yok olsun”, “Dişe diş, kana kan, intikam intikam”,  “Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz” sloganları atıldı. Mitinge İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı.  Binlerce kişinin katıldığı eylemde “Kuzey güney bir olsun, Ermenistan yok olsun”, “Karabağ’ın gönüllü askerleriyiz”, “Dişe diş, kana kan, intikam intikam’, Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Bozkurtlar burada, Hrantlar nerede?” gibi nefret içeren sloganlar atılırken bazı göstericiler tekbir getirdi.

********
Hocalı katliamını protesto, Ermenilere nefret gösterisine döndü. Taksim “Bozkurtlar burada Hrantlar nerede?” sloganıyla inledi.
ELİF İNCEArşivi
Günlerdir billboard’larda, metro istasyonlarında ‘Ermeni Yalanı’ başlığıyla duyurulan, Hocalı katliamının 20. yılını anmak için düzenlenen eylem dün Taksim’de gerçekleşti. Mitingde “Ermenistan yok olsun”, “Dişe diş, kana kan, intikam intikam”, “Bozkurtlar burada, Hrantlar nerede?’, “Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz” sloganları atıldı.
Mitinge İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı. Çevik kuvvet Yunanistan ile Fransa konsoloslukları önünde ve Agos gazetesine giden yollarda yoğun önlem aldı. Binlerce kişinin katıldığı eylemde “Kuzey güney bir olsun, Ermenistan yok olsun”, “Karabağ’ın gönüllü askerleriyiz”, “Dişe diş, kana kan, intikam intikam’, Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Bozkurtlar burada, Hrantlar nerede?” gibi nefret içeren sloganlar atılırken bazı göstericiler tekbir getirdi.
Milliyetçi Türkiye Partisi, mehter takımıyla, ‘İşgalcisiniz, katilsiniz, hepiniz Ermenisiniz’ ve ‘Bugün Taksim, yarın Erivan, bir gece ansızın gelebiliriz’ yazılı afişlerle yürüdü. Eylemde ‘Azerbaycan Diyalog ve Kardeşlik Derneği’ pankartları taşındı. Diğer gruplar arasında Türk Sanayici ve İşadamları Birliği, İstanbul Üniversitesi Asenaları, Türkiye KAMU-SEN, Gökkurtlar ve HAK-İŞ vardı.
Şahin: Hesabı sorulacak
İçişleri Bakanı Şahin mitingde yaptığı konuşmada Türk milletinin yeryüzünde barışın, sevginin ve insani değerlerin sadece sigortası olduğunu söyledi. Şahin “Türk milleti olarak dünyanın hiçbir yerinde insanlık adına utanılacak bir tarihimiz, bir geçmişimiz yoktur” dedi. Şahin Hocalı içinse şu sözleri sarf etti:
“20 yıl önce bugün kan içiciler, katiller, acımasızlar ve merhametsizler, yüreksizler, korkaklar Hocalı’da 613 insanın kanını içti. Bu kan o günden bu yana yerde kalmadı ve yerde kalmayacak. O kan o gün akmıştır, ama hesabı bitmemiştir. Türk milleti yaşadıkça, o kanın hesabı yapılacaktır ve sorulacaktır adaletle, hukukla bu kanın mücadelesini yeryüzünde hak ve adalet davasına kim inanıyorsa hep birlikte takip edeceğiz. Bu yüzyıl adaletin, insani değerlerin ve hukukun üstünlüğünün yüzyılı olacak. Bu değerlerin de takipçisi topyekûn Türk milleti olacak.”
‘Derin devlet organizasyonu gibi’
HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu: “Sıkıntılı bir miting… Kim yaptı bilinmiyor. Birtakım gruplar önlerde sert sloganlar atıyor. Katliam unutulmasın diye gittik. Yapanları elbette kınıyoruz. Fakat düşmanlığı genişleterek yapılmaz. Bu tür tavırlar katliamı protesto esprisini bozuyor. Burada 2015’te Ermenilerin soykırım atılımına cevap tarzında, bindirilmiş devlet veya derin organizasyon tarzında miting havası gördüm. “Ülkücüler burada hainler nerede?” sloganı beni rahatsız etti. Bu yüzden ayrıldım.”
‘Milliyetçilik ve ırkçılıkla yüzleşme’
Orhan Kemal Cengiz: “Faşist reaksiyonlarla acıyı rehin aldılar. Dünyanın her yerindeki milliyetçiler için bu böyledir. Katliamları kullanış biçimi budur. Bu tür gösterilerde mağdurlar için acı duymaktan daha çok diğer halklara duydukları nefreti kusarlar. Ermeni, Yunan milliyetçileri de aynı şeyi yaparlar. Belki de bizim tekrar milliyetçilik ve ırkçılıkla yüzleşmemiz ve hesaplaşmamız için vesile olmalı Hocalı katliamını kınayanların bu görüntüsü. Hiçbir şekilde katliamların, acıların yarıştırılması söz konusu olmamalı. Biz 1915’te öldürülen Ermeni kardeşlerimiz için de, 1992’de öldürülen Azeri kardeşlerimiz için de aynı acıyı duyuyoruz. Bunların katillerini de aynı şekilde kınıyoruz. Bu ancak böyle olursa değerli bir şey. Aksi takdirde sadece yeni nefret ve yeni katliamların ekilmesinden başka bir şeye yaramıyor bu gösteriler.”

Yorumlar kapatıldı.