İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hocalı için Taksim’e

Selçuk Yaşar
“Ermeni ordusu bir gecede Hocalı şehrini yok etti. Hocalı’da bir soykırım yaşandı. Azerbaycan toprağı, Türk yurdu Hocalı, 20 yıldır Ermenistan işgalinde. 1 milyon insan sürüldü. Binlerce masum katledildi. Bir daha Hocalı, Srebrenitsa, Hama ve Humus yaşanmasın diyorsanız, 26 Şubat Pazar, saat 14.00’te Taksim’de olalım.”

HOCALI Katliamı’nın 26 Şubat’taki 20’nci yıldönümü nedeniyle yarın Hocalı Katliamı’nı Anma Gönüllüleri Komitesi tarafından Taksim Meydanı’nda anma töreni düzenlenecek. “Ermeni yalanına sessiz kalma” sözüyle yapılan katılım çağrısı, İstanbul’un çeşitli yerlerine asılan afişlerle duyuruldu. Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi’nin yaptığı çağrıda, “26 Şubat 1992’de ne oldu sorusunun altında, şu cümleler yer alıyor: “Ermeni ordusu bir gecede Hocalı şehrini yok etti. Hocalı’da bir soykırım yaşandı. Azerbaycan toprağı, Türk yurdu Hocalı, 20 yıldır Ermenistan işgalinde. 1 milyon insan sürüldü. Binlerce masum katledildi. Bir daha Hocalı, Srebrenitsa, Hama ve Humus yaşanmasın diyorsanız, 26 Şubat Pazar, saat 14.00’te Taksim’de olalım” denildi. Etkinliğin, “Tek millet, iki devlet” anlayışıyla tüm Türklerin yüreğini yakan acı olayın paylaşılması, bir daha yaşanmaması, dostlukların pekiştirilmesi için gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, “Azerbaycan’dan, Balkanlar’dan, tüm Türk dünyasından ve Türkiye’nin her yerinden herkesi, ‘Katliamlara hayır’ diyenleri Taksim Meydanı’na bekliyoruz” denildi.
Karabağ sempozyumu
Hocalı Katliamı’nın 20’nci yıldönümünde İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da bileşenleri arasında bulunduğu İstanbul Barış Platformu, bugün İstanbul Topkapı Eresin Otel’de saat 13.00’te ‘Karabağ’ konulu bir sempozyum düzenliyor. Moderatörlüğünü gazeteci Sevil Nuriyeva’nın yapacağı sempozyuma Azerbaycan ve Türkiye’den konuklar katılacak. Sempozyuma, Azerbaycan Ulusal Meclisi Tovuz Milletvekili Ganire Paşayeva, henüz 25 yaşındayken SSCB’nin en genç cerrahı unvanını alan Azerbaycan’da devlet bakanlığı yapmış ve döneminin en güçlü kadını olarak kabul edilen Lale Şevket, Azerbaycan Milletvekili Baba Tagıyev ve dünyaca ünlü satranç ustası Harri Kasparov’un antrenörlüğünü de yapmış insan hakları savunucusu ve gazeteci  İlgar İbrahimoğlu gibi önemli isimler konuşmacı olarak katılacak.
Türk’ün ortak davası
AZERBAYCAN Adalet Partisi Başkanı ve Milletvekili İlyas İsmayılov, dün Azerbaycan Parlamentosu’nda Hocalı soykırımının 20. yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada, “Hocalı sadece Türkiye ve Azerbaycan’ın değil, bütün Türk dünyasının ortak davasıdır” dedi. Olmayan bir sözde Ermeni soykırımı için Ermenilerin dünyayı inandırma politikalarının 90 yıldır sürdüğünü ve bunun hedefinin Türkiye ve Türklük olduğunu belirten İsmayılov özetle şöyle konuştu: “Kendi değerlerine saygısını kaybeden Avrupa, özellikle de Fransa, Ermeni yalanlarını kullanarak, Türkiye’nin yükselen gücünün önüne geçmek istiyor. Azerbaycan ve Türkiye birlikte politikalar üretmek zorundadır. Birbirimize Türkiye ve Azerbaycan olarak değil, tek millet, tek güç, tek ruh olarak kenetlenmeliyiz. Kurtuluşumuz ve hedeflerimiz ancak bu yolla gerçekleşir. Azerbaycan da artık, AGİT’in MİNSK grubundan Yukarı Karabağ’ın çözüme ulaşacağını beklememeli, sorunu BM Güvenlik Konseyi’nin güdümüne geçirmelidir.”
O katliamı yapanlar en üst düzey devlet görevindeler
HOCALI Katliamı, önceki gün Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen etkinlikle 20’nci yılında anıldı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Forumu’nun, “Hocalı için Adalet” başlıklı uluslararası kampanyası çerçevesinde düzenlenen törende konuşan Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan – Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Üyesi Ganire Paşayeva, Hocalı’da daha çok çocukların ve yaşlı insanların katledildiğini belirterek, bu sebeple Hocalı’nın dünya tarihindeki en gaddar soykırımlardan biri olduğunu söyledi. Paşayeva, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı kastederek, bu katliamı yapanların şu anda Ermenistan’da en üst düzeyde devlet görevinde bulunduklarını  söyledi ve“Hocalı soykırımı halen devam ediyor. Çünkü Hocalı adında bir kent yeryüzünden silindi” dedi. Etkinliğe Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov da katıldı.

Yorumlar kapatıldı.