İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diasporadan Anayasa Konseyi’ne tehdit

Kısaca ‘inkar yasası’ olarak adlandırılan ‘Fransa’da yasa tarafından tanınan soykırımların inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifi’ hakkında görüş belirtmeye hazırlanan Anayasa Konseyi’ne Ermeni diasporasından tehditler yağıyor. Daşnak Partisi’nin Batı Avrupa kanadı (FRA Dachnaktsoutioun), Anayasa Konseyi’nin olası iptal kararını “siyasi” görmeleri halinde Konsey’e karşı Fransa’da “ihbar kampanyası” başlatacağını duyurdu.


23 Şubat 2012 Perşembe – 15:50
Kayhan KARACA*
Strasbourg – Daşnak Partisi’nin Batı Avrupa kanadı (FRA Dachnaktsoutioun), Anayasa Konseyi’nin olası iptal kararını “siyasi” görmeleri halinde Konsey’e karşı Fransa’da “ihbar kampanyası” başlatacağını duyurdu.
Partinin eşbaşkanı Murad Papazyan, “Ermeni Davası Fransa Bürosu” tarafından yayımlanan bir bildiride Fransız Anayasa Konseyi’ne sert mesajlar gönderdi. Anayasa Konseyi’nin Parlamento’dan geçen yasayı olası iptal kararını sağlam muhakemeler üzerine kurması gerektiğini savunan Papazyan, “Olur da kararın hukuksal olmaktan çok siyasi karakterli olduğuna kanaat getirirsek Anayasa Konseyi’ni eşi benzeri görülmemiş biçimde kamuoyuna şikayet ederiz” ifadelerini kullandı.
HOLLANDE DESTEĞİNİ YİNELEDİ
Öte yandan Fransa’da ana muhalefetteki Sosyalist Parti’nin (PS) 22 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi adayı François Hollande, “Ermeni Davası”na desteğini bir kez daha yineledi. PS gibi Sosyalist Enternasyonal üyesi olan Daşnak Partisi’nin Batı Avrupa sorumlularıyla bir araya gelen Hollande, inkar yasasının Anaya Konseyi gündemine taşınmasından duyduğu “üzüntüyü” dile getirdi.
‘İNKAR YASASI GEREKLİ AMA ZAMANSIZ’
“Ermeni Davası Fransa Bürosu” tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Konseyi’nin yasayı iptal etmesi halinde Hollande’ın cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra konuyu yeniden Parlamento gündemine taşıma söz verdiği belirtildi. Hollande bu hafta “Marianne” dergisinde yayımlanan bir söyleşide de inkar yasasını “gerekli ama zamansız” bulduğunu ifade etmişti.
KARAR EN GEÇ 1 MART’TA
Anayasa Konseyi’nin inkar yasasının Fransız Anayasası ile uyumluluğu konusundaki görüşünü en geç 1 Mart perşembe gününe kadar açıklaması bekleniyor. Konuyla ilgili yasa teklifi 22 Aralık 2011’de Millet Meclisi’nde, 23 Ocak 2012 tarihinde ise Senato’da oy çoğunluğuyla kabul edilmişti. Senato’daki kabulün ardından 77 senatör ve 65 milletvekili “anayasaya aykırılık” gerekçesiyle konu hakkında Anayasa Konseyi’ne iki ayrı başvuruda bulunmuştu.
ntvmsnbc*

Yorumlar kapatıldı.