İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bize inkâr sözü ver

Arzu Çakır Morin
Fransa’da Ermeni Diasporası nisan ve mayıs aylarında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye karşı açık ara önde giden Sosyalist Parti adayı François Hollande’ı şimdiden markaja aldı.

Diasporanın radikal milliyetçi kanadı Daşnaksutyun (FRA-Ermeni Devrimci Federasyonu), Hollande ile halen Anayasa Konseyi’nde görüşülmesi beklenen “soykırımı inkâra ceza” öngören yasayı görüşerek destek istedi.
Ermeni haber sitesi Armenews’in haberine göre FRA eşbaşkanları Richard Anayan ve Murad Papazyan’ı önceki gün kabul eden Hollande, “Fransız parlamenterlerin yasayı Anayasa Konseyi’ne götürmesinden  üzüntü duydum” dedi. FRA temsilcileri de Hollande’ın cumhurbaşkanı seçildiği takdirde Anayasa Konseyi reddetse dahi yasayı yeniden gündeme getireceği yolunda söz verdiğini öne sürdüler.
Anayasa Konseyi’ni ihbar ederiz’
Papazyan, “Muhtemelen bir sonraki Cumhurbaşkanı olacak Hollande’ın pozisyonundan hiç endişe etmiyorum. 2006’dan bu yana yasaya destek verdi. İnkâr yasası Senato’da iken Sosyalist grubun yasa lehinde oy vermesi için şahsen angaje olduğunu bizzat biliyoruz. Eğer seçilirse bize verdiği sözü de tutacaktır” diye konuştu. Papazyan, “Anayasa Konseyi bunu reddederse, çok iyi gerekçeler sunması gerekecek. Biz başka türlü olmasına izin vermeyeceğiz. Konsey kararının hukuki olmaktan çok politik olduğunu görürsek, hiç görülmemiş şekilde Anayasa Konseyi’ni kamuoyuna ihbar edeceğiz” sözlerini kullandı.
Diyaspora’dan Hollande’a baskı
Fransa Anayasa Konseyi’nin Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasa tasarısıyla ilgili görüşlerini açıklaması öncesinde diaspora, yeni Cumhurbaşkanı seçilme ihtimali yüksek olan François Hollande’a baskıyı arttırdı. Diaspora, yasa reddedilirse yeniden gündeme getirilmesi için Hollande’dan söz istedi.

Yorumlar kapatıldı.