İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Soykırım” kurbanları

Sözde soykırımı onaylayan Fransa’dan ithal et ve dana alımı durdu.İthalatçıya Fransa’dan getirilecek canlı hayvan ve karkas et için kontrol belgesi verilmezken kontrol belgesi olanlara ise “Veteriner yok” deniyor Sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısını kabul eden Fransa’yla Türkiye arasında ipler gerilirken, ticari yaptırımlar da başladı. Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına aykırı olduğu için ithalatı durduramayan Türkiye, bu ülkeden gelen ve toplam et ithalatının yüzde 30’unu oluşturan Fransız danasını sınırdan sokma konusunu ağırdan alıyor.

Her ne kadar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından böyle bir uygulamanın olmadığı söylense de et ve canlı hayvan ithal eden şirketler, Uruguay’dan bile et getirilirken, Fransa’dan getirilecek et için devletin veteriner vermediği konusunda birleşiyor. Konuyla ilgili adını vermek istemeyen bir ithalatçı şunları söylüyor: “Hangi ülkeden ne kadar hayvan getirileceğine ilişkin Bakanlık’tan kontrol belgesi alınıyor. Bu belgeyle ithalat yapacağı ülkeye giden şirketin daha o ülkeden çıkmadan hayvanı ya da eti, devletin görevlendirdiği veterinere kontrol ettirmesi gerekiyor. Tasarının kabulünden sonra belge verilmemeye başladı. Kontrol belgesini daha önce alanlara ise ‘Veteriner yok’ deniyor.”
‘ZORLAŞTIRICI UYGULAMA YOK’
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün üst düzey bir yetkilisi Fransa’dan ithalatı zorlaştırıcı bir uygulamanın olmadığını söyledi.
AYDA 325 MİLYON LİRALIK İTHALAT BİTTİ
Fransa’dan gelen et, tüm et ithalatının yüzde 30’unu oluşturuyor. Yasanın onaylanmasından önce haftada 6 bin ton et geliyordu ve bunun aylık büyüklüğü yaklaşık 325 milyon liraydı.
GAZETE HABERTÜRK / EBRU ERDOĞAN

Yorumlar kapatıldı.