İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TBMM Diyarbakır’da anayasa turunda

  İstanbul Rum Patriği Bartholomeos’la görüşmeye geçilecek. Bartholomeos’a rahipler İlias Billis ve Pandelis Lakis Vingas ile Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Öktem eşlik edecek.Rum ve Süryani azınlık temsilcilerinin önerilerinin şu eksende toplanması bekleniyor:
–  Lozan Anlaşması’na göre devletin eğitimde gayrimüslim vakıflara eşit yardım yapmasının sözkonusu, 1974 yılına kadar bu destek kısmen verilmesine rağmen sonradan kaldırıldı. Yeniden başlatılmalı.
–  Cemaatlerin din adamı yetiştirmesinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunu ortadan kaldıracak okullar açılmasının (başta Ruhban Okulu) önündeki engeller kaldırılmalı.
–  Azınlıkların kamuda görev alamıyor, hâkimlik, savcılık gibi üst düzey bürokrasi yolu açılmalı.
–  Türkiye’de imamlar gibi papaz ve hahamların maaşının da devlet tarafından ödenmeli.
–  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden azınlıklar için de pay ayrılmalı.
–  Cemaatlere tüzel kişilikleri verilsin. Böylece mal edinebilsin, vakıf senetlerini değiştirebilsin, AB fonlarından yardımlar kullanabilsin.

 ***************
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün Diyarbakır’da anayasa nabzı tutacak.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün Diyarbakır’da anayasa nabzı tutacak. İstanbul Rum Patriği Bartholomeos ile Midyat Süryani Deyrulumur Nor Gabriel Manastırı Vakıf Başkanı Kuryakos Ergün de, yarın TBMM’de yeni anayasadan beklentileri ve önerilerini anlatacak.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün Diyarbakır’a giderek yeni anayasa çalışmasına ilişkin bölgenin önerilerini dinleyecek. TOBB’un organizasyonunda gerçekleştirilecek geniş kapsamlı toplantıya, bölgedeki sivil toplum kuruluşları vatandaşlar da katılacak.
Papaz maaşı da devletten
Bu arada TBMM Anayasa Komisyonu bünyesinde oluşturulan Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Vakıflar ve Azınlık Cemaatleri Alt Komisyonu, yarın Rum ve Süryani azınlıkların temsilcileriyle bir araya gelecek. Komisyon, yarın sabah ilk olarak Mor Gabriel Manastır Vakfı’nı dinleyecek. Midyat Süryani Deyrulunur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Karyakos Ergün, Midya Süryani Kadim Cemaati Marborsom ve Mart İşmuni Kilisileri Vakfı Başkanı Anto Nuay ve Midyat Süryani Deyrulunur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Vekili A. Rudi Sümer’den oluşan Süryani heyeti, 40 dakika yeni anayasa konusunda görüşlerini anlatacak. Ardından İstanbul Rum Patriği Bartholomeos’la görüşmeye geçilecek. Bartholomeos’a rahipler İlias Billis ve Pandelis Lakis Vingas ile Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Öktem eşlik edecek.
Rum ve Süryani azınlık temsilcilerinin önerilerinin şu eksende toplanması bekleniyor:
–  Lozan Anlaşması’na göre devletin eğitimde gayrimüslim vakıflara eşit yardım yapmasının sözkonusu, 1974 yılına kadar bu destek kısmen verilmesine rağmen sonradan kaldırıldı. Yeniden başlatılmalı.
–  Cemaatlerin din adamı yetiştirmesinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunu ortadan kaldıracak okullar açılmasının (başta Ruhban Okulu) önündeki engeller kaldırılmalı.
–  Azınlıkların kamuda görev alamıyor, hâkimlik, savcılık gibi üst düzey bürokrasi yolu açılmalı.
–  Türkiye’de imamlar gibi papaz ve hahamların maaşının da devlet tarafından ödenmeli.
–  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden azınlıklar için de pay ayrılmalı.
–  Cemaatlere tüzel kişilikleri verilsin. Böylece mal edinebilsin, vakıf senetlerini değiştirebilsin, AB fonlarından yardımlar kullanabilsin.
İşte temel hakların sınırlanma gerekçesi
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı kararıyla iletişimin dinlenmesine karar verilebileceği, örgütlü suçlarda hâkim kararıyla müeaddit defalar dinleme sürelerinin 1 aydan fazla olmamak üzere uzatılabileceğine ilişkin düzenlemelerin iptali istemini reddeden Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, temel hak ve özgürlüklerin, istisnai olarak ve özüne dokunmamak koşuluyla demokratik toplum düzeninin gerekleri için zorunlu olduğu ölçüde ve ancak yasayla sınırlandırabileceği belirtildi. Demokratik toplum düzeninin sürekliliğini tehlikeye sokan örgütlü suçların ve faillerinin ortaya çıkarılmasına yönelik tedbirlerin nihai bir süre ile sınırlandırılmamasının anayasal bir sorun oluşturmayacağı vurgusu yapılan kararda, dolaylı dinlemelerin de dinleme tedbirinin uygulanmasıyla ilgili zorunluluktan kaynaklandığı belirtildi.
Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesi, iletişimin tespitini düzenleyen CMK’nın 135. maddesinin 1 ve 3. fıkralarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, iptali istemini anayasaya aykırı olmadığı gerekçesiyle reddetmişti.
 ‘Tutuklamalar baskı kampanyanızın kanıtı’
Aralarında Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) da yer aldığı uluslararası sendikaların çatı örgütleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdikleri mektupta, KESK’in 9 kadın yöneticisinin KCK soruşturması kapsamında tutuklanmasını sert bir dille eleştirdi. Mektupta, “Türk hükümetine sendikalara yönelik baskıları nedeniyle defalarca mektup göndermiş olmamız, Türkiye’nin insan hakları ve örgütlenme hakkına yönelik uzun yıllardır sürdürdüğü baskı kampanyasının kanıtı olarak görülebilir. Bizler, Türk sendikacıları polis ve devlet terörüne karşı gösterdikleri mücadele kapsamında destekliyoruz. Bu kapsamda artan baskıları ILO ve Avrupa Parlamentosu gündemine taşıyacağımızı bildiriyoruz” denildi.

Yorumlar kapatıldı.